Najnovije vesti

CRNA KUTIJA OTKRILA STRAVIČNU ISTINU O NESREĆAMA BOINGOVIH AVIONA: Pilot pre pada panično listao priručnik, zbog greške u softveru IZGINULO STOTINE LJUDI! (VIDEO)
Foto: AP/EPA

na tragu uzroka dve tragedije

CRNA KUTIJA OTKRILA STRAVIČNU ISTINU O NESREĆAMA BOINGOVIH AVIONA: Pilot pre pada panično listao priručnik, zbog greške u softveru IZGINULO STOTINE LJUDI! (VIDEO)

Planeta
22:19h

Podaci iz crnih kutija "boinga 737 MAX 8" koji je pao 10. marta u Adis Abebi, kada je poginulo 157 osoba, pokazuju očiglednu sličnosti sa padom aviona istog tipa indonežanske kompanije "Lajon er", u oktobru prošle godine, kada je poginulo 189 putnika i članova posade, objavila je u etiopska ministarka saobraćaja.

"Tokom istrage zabeležene su očigledne sličnosti između letova 302 "Etiopijan erlajnza" i leta 610 "Lajon era" rekla je ministarka Dagmavit Moges na konferenciji za novinare i precizirala da će izveštaj o uzrocima pada aviona u Etiopiji biti objavljeno za 30 dana. Ministarka međutim nije iznela detalje o kojim sličnostima se radi.

Audio-snimci iz crne kutije indonežanskog aviona mogli bi da daju precizniji odgovor na pitanje o sličnostima između nesreća dva aviona, piše Skaj njuz. Naime, piloti aviona panično su proučavali priručnik pre nego što se njihov avion srušio. Snimci iz pilotske kabine aviona "Lajom era" ukazuju na to da su se piloti panično pokušavali da  shvatiti zašto se nos aviona spušta.

Dva minuta posle poletanja kopilot je obavestio kontrolu leta o “problemu pri upravljanu avionom“. Kapetan je zatim zamolio kopilota da potraži u priručniku šta piše o problemu koji se ukazao na kontrolnoj tabli. Naime, senzori su tokom poslednjih 9 minuta leta pokazivali da avion gubi brzinu (eng. stall) i zato se avion naginjao prema dole.

Mada se kapetan borio sa tim da podigne avion, senzori su i dalje pogrešno pokazivali gubitak brzine i nije mogao da ispraviti nagib aviona. Istražitelji sada proučavaju zašto je kompjuterski sistem na temelju pogrešnog očitavanja senzora "naredio" avionu da zaroni prema dole i jesu li piloti bili adekvatno istrenirani da se nose sa takvom situacijom.

Samo dan ranije pre tragične nesreće avio kompanija je na istom avionu primitila tehničke probleme.  Pilot, koji tada nije bio na dužnosti, priskočio je u pomoć kolegama u pilotskoj kabini i zajedničkim naporima su zaustavili rad neispravnog dela sistema. Uspeli su da reše problem i avionu je, posle tehničkog pregleda, odobren daljnji let. Sutradan se avion srušio ubrzo po poeltanju, pri čemu je život izgubilo 189 osoba.

Naime, softver na "boeingovim 737 Max 8" MCAS, automatski spušta nos aviona kada očita da avion leti suviše sporo, strmo ili kada preti opasnost od gubitka brzine.

Kurir.rs/CBS News

Foto AP/EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...