Najnovije vesti

ŠTA ĆE SVE MOĆI S-500: Rusi otkrili delić informacija, dovoljno da SAD budu DUBOKO ZABRINUTE (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

oružje

ŠTA ĆE SVE MOĆI S-500: Rusi otkrili delić informacija, dovoljno da SAD budu DUBOKO ZABRINUTE (VIDEO)

Planeta

Rad na novom ruskom sistemu protivvazdušne odbrane (PVO) S-500 u strogoj je tajnosti, ali iz ruske vojske najavljuju da će to biti prvo oružje za dejstvo iz svemira i da će obarati ciljeve na visini od 100 kilometara.

Ruski izvori napominju da nijedan postojeći odbrambeni sistem nije u stanju da pogađa mete na tolikim visinama, a S-500 biće prvi na svetu sposoban za odbranu države od pretnji iz svemira.

"S-500 prometej" biće opremljen hipersoničnim raketama smeštenim u lansere koje proizvodi koncern "Almaz Antej", a brzina navođene rakete ultradalekog dometa "40N6", koja je deo tog sistema, iznosiće devet mahova (oko 10.800 kilometara na čas).

Glavna odlika ove rakete jeste sposobnost da samostalno otkrije ciljeve u svemiru i uništi ih.

Ranije su sve to obavljali povezani radari, ali sada će deo njihovog posla, u slučaju gubitka komunikacije sa Zemljom, vršiti same rakete. Pritom će radarski sistemi i dalje biti dopremani za S-500, ali će svaki od njih biti prilagođen za nove zadatke.

Pojedini radari će imati zadatak da pronalaze avione i helikoptere, drugi će tragati za krstarećim raketama koje lete ka meti, treći će locirati balističke rakete na velikim visinama, dok će četvrti biti specijalizovani za traženje meta u svemiru.

Prema podacima iz izvora, "S-500 prometej" već sada je u stanju da uništava leteće objekte na udaljenosti do 500 kilometara, a koliki će biti konačni domet radarske komponente ovog sistema, kao i raketa koje će se naći u sklopu celog kompleksa i dalje je vojna tajna.

Glavna razlika između S-500 i svih drugih PVO jeste sposobnost ovog sistema da vidi i obara mete u prečniku oko sebe. Negov konkurent, oličen u američkom sistemu "MIM-104 patriot", radi samo u "predeterminisanom smeru", pod uglom od 180 stepeni.

Uz to, za razmeštanje lansera "patriot" i njihovo prebacivanje u borbeni poredak potrebno je oko pola sata. Međutim, izdvojiti toliko vremena jednostavno je nemoguće kada stižu rakete, i to brzinom koja premašuje nekoliko hiljada kilometara na čas. Konačno, maksimalni domet američkog sistema je 200 kilometara, dok maksimalni domet S-400 prevazilazi tu distancu, a S-500 će tu granicu još više pomeriti.

Kurir.rs/Sputnjk

Foto: YT Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja