Najnovije vesti

SPREMITE SE ZA RAKETNI TURIZAM: Evo kada će te od Londona do Njujorka putovati SVEMIROM (VIDEO)
Foto: AP/Terry Renna

inovacije

SPREMITE SE ZA RAKETNI TURIZAM: Evo kada će te od Londona do Njujorka putovati SVEMIROM (VIDEO)

Planeta

Letovi raketom uskoro bi mogli učiniti putovanja avionom suvišnim i zastarelim, smatra investiciona kompanija UBS.

Raketom Spejs Eks Ilona Maska putovanje od Londona do Njujorka moglo bi da traje samo 29 minuta, a do Sidneja nešto manje od sat vremena. Prevoz od tačke do tačke na Zemlji putovanjem kroz svemir mogao bi potpuno da promeniti postojeće tržište putovanja koja traju više od 10 sati. Švajccarska kompanija UBS predviđa da će tržište raketnih putovanja do 2030. vrediti gotovo 20 milijardi dolara, piše Dejli Mejl.

UBS takođe smatra da će industrija svemirskog turizma do 2030. vredeti oko tri milijarde dolara. Budućnost putovanja na udaljena mjesta je u lansiranju raketa u više slojeve atmosfere pre povratka na Zemlju, tvrde švajccarski finansijski stručnjaci.

Takva putovanja, velikim brzinama kroz svemir, postaće vrlo unosno tržište za projekte kao što su Spejs Eks ili Virdžin Galaktik, koji su već konkurenti u trci za svemirski turizam.

"Iako neki smatraju da je korištenje svemira za putovanja na udaljena mesta zapravo naučna fantastika, mi mislimo da u tome postoji veliko tržište. Svemirski turizam još je u početnoj fazi, ali kako tehnologija bude postajala pouzdana, zbog konkurencije će padati troškovi, a svemirski turizam postajat će sve više glavni", kažu analitičari UBS-a.

Za duže letove, na primer od Londona do Sidneja, za koje je trenutno potrebno 23 sata, raketi treba manje od sata.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...