Najnovije vesti

AUSTRIJANCE ĆE TVRDI BREGZIT KOŠTATI 724 MILIONA EVRA: Svaki građanin će se odreći dnevnice
Foto: Profimedia, AP/Alastair Grant

matematika

AUSTRIJANCE ĆE TVRDI BREGZIT KOŠTATI 724 MILIONA EVRA: Svaki građanin će se odreći dnevnice

Austrija

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bez sporazuma, takozvani "tvrdi" Bregzit, koštao bi svakog Austrijanca, iako ne dramatično, pokazuje studija Bertelsman fondacije.

Tako bi, u slučaju "tvrdog" Bregzita Austrija imala gubitak prihoda u visini od oko 724 miliona evra godišnje ili u proseku 83 evra po stanovniku godišnje.

 

Ovo je 11. po redu visina finansijskih posledica unutar EU. Najviše bi od "tvrdog" Bregzita bila pogođena sama Velika Britanija, koja će imati gubitke prihoda u visini od 67 milijardi, ili oko 873 evra po stanovniku godišnje.

 

Austrija bi, zbog "tvrdog" Bregzita imala gubitak od 0,2 odsto blagostanja, kod produktivnosti minus od 0,062 odsto. To znači da bi Austrija imala gubitke u visini od 724 miliona evra, mereno po BDP-u od oko 386 milijardi evra u prošloj godini.

Inače, Nemačka bi pretrpela gubitke prihoda u visini od 10 milijardi evra, što je oko 0,3 odsto BDP-a. Kao uzroke za očekujuće gubitke autori studije navode carine, koje će poskupeti robu, ali i smanjenu konkurentnost Evrope.

 

Ako bi se dogodio sporazumni Bregzit negativne posledice bile bi, prema analizi, jasno blaže. Sporazumni izlazak Velike Britanije doneo bi Austriji manje prihode u visini od 402 miliona evra.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...