Najnovije vesti

PREMINUO ŠPIJUN MOSADA KOJI JE UHVATIO AJHMANA: Čuvena akcija hvatanja arhitekte Holokausta u Argentini bila je najvažnija operacija izraelskih obaveštajaca!
Foto: Profimedia

u 92. godini

PREMINUO ŠPIJUN MOSADA KOJI JE UHVATIO AJHMANA: Čuvena akcija hvatanja arhitekte Holokausta u Argentini bila je najvažnija operacija izraelskih obaveštajaca!

Planeta

Rafi Eitan, čuveni agent izraelskog Mosada koji je vodio operaciju hapšenja jednog od kreatora Holokausta, fašiste Adolfa Ajhmana, umro je u 92. godini.

Eitan je jedan od osnivača izraelskih obaveštajnih službi i jedan od najpoznatijih njihovih članova u zemlji i inostranstvu.

"Rafi je jedan od heroja obaveštajnih službi države Izrael i učesnik bezbrojnih akcija namenjenih učvršćivanju bezbednosti Izraela", izjavio je premijer Benjamin Natenijahu.

Hvatanje Ajhmana u Argenitini i njegovo prebacivanje u Jerusalim na suđenje 1960. godine je najznačajnija Mosadova operacija i jedna je od odlučujućih epizoda u istoriji Izraela.

Suđenje Ajhmanu je obelodanilo sav užas nacističkog "Finalnog rešenja" koje je bilo praćeno njegovim planovima za likvidaciju celokupne jevrejske populacije u Evropi.

Ajhman je 1961. osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i godinu dana kasnije je obešen, što je jedini put kada je u Izaraelu primenjena smrtna kazna.

Ovaj "arhitekrta Holokausta" pobegao je iz Nemačke na kraju II svetskog rata i živeo je u Argentini pod imenom Rikardo Klement. 

Eitan i njegov sedmočlani tim su oteli Ajhmana u Buenos Airesu na putu ka kući, utvrdili identitet pomoću ožiljaka na rukama i stomaku, prevezli ga u sigurnu kuću i odakle ga prebacili u Izrael.

Kurir.rs / Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...