ON JE NAJTRAŽENIJI BEGUNAC NA SVETU: Islamska država je potpuno pobeđena na terenu, ali njen vođa i dalje vreba iz senke! Al-Bagdadijeva glava je ucenjena na 25 MILIONA!
Foto: AP / Militant video

opasnost

ON JE NAJTRAŽENIJI BEGUNAC NA SVETU: Islamska država je potpuno pobeđena na terenu, ali njen vođa i dalje vreba iz senke! Al-Bagdadijeva glava je ucenjena na 25 MILIONA!

Planeta -

Teroristi Islamske države izgubili su kompletnu teritoriju koju su nekada kontrolisali, ali njen vladar iz senke, samoproglašeni "kalif" je i dalje najtraženiji čovek i negde je na slobodi.

Glava Abu Bakr al-Bagdadija je ucenjena na 25 miliona dolara što ga čini najtraženijim beguncem na svetu, koji je odgovoran za upravljanje ovom jezivo surovom terorističkom grupom, kao i za organizovanje masovnih pokolja i organizaciju terorističkih napada u srcu Evrope.

Uprkos brojnim tvrdnjama o njegovoj smrti u proteklih nekoliko godina, al-Baghdadijeva lokacija ostaje misterija. On se pojavio u javnosti samo jednom, 2014. godine. Od tada su mnogi njegovi saradnici iz vrha organizacije ubijeni u borbama.

On je među nekoliko visokih komandanata Islamske države koji su još uvek na slobodi, nakon dve godine stalnih gubitaka na bojnom polju, koji su gledali kako se samozvani „kalifat“ smanjuje s teritorije veličine Velike Britanije na malu enklavu u dolini reke Eufrat.

foto: Profimedia

Iako se u velikoj meri smatrao simboličnom figurom ove globalne terorističke mreže i dugo bio opisivan kao "irelevantan", hapšenje al-Bagdadija bilo bi poželjna nagrada za različite igrače u Siriji i Iraku. Međutim, do sada je utekao Amerikancima, Rusima, Sirijcima, Iračanima i Kurdima.

U poslednjim danima Islamske države, dok su snage SDF zauzimale poslednji deo teritorije koju su držali džihadisti u istočnoj Siriji, ostala je mogućnost da će se Al-Bagdadi ponovo pojaviti. Nekoliko stotina lidera i tvrdokornih boraca Islamske države, od kojih su mnogi bili Iračani, napravili su poslednje mesto u enklavi Baguz pre nego što su se predali.

foto: AP

Baghouz je danas proglašen oslobođenim nakon nedelja borbi. Tokom opsade, civili su izašli iz njega i predali se, kako se procenjuje više od 30.000 njih, uglavnom porodica ID. Ali, Al-Bagdadiju nije bilo ni traga.

Portparol koalicije predvođene SAd rekao je da ga nisu uhapsili niti znaju gde se krije.

Podaci sa terena kažu da je poslednji put viđen špre 15 meseci. Irački obaveštajci međutim veruju da se on krije negde u pustinji duž sirijsko-iračke granice, u podzemnim tunelima.

"On ne koristi nikakvu komunikacionu opremu ili internet da bi izbegao otkrivanje od strane koalicionih aviona", rekao je visoki zvaničnik obaveštajne službe.

"Kada želi da vidi nekoga iz organizacije, dovedu ga do njega pojedinačno u automobilima koji se zaustavljaju oko dva sata od mesta gde se nalazi Al-Bagdadi, a onda se dovzu do njega na motociklima."

Kurir.rs / AP

Foto: AP / Militant video

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track