NEMA VIŠE SLAMČICA I ŠTAPIĆA ZA UŠI: EU zabranjuje plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, evo kada odluka stupa na snagu
Ilustracija, Foto: Profimedia

ubedljiva većina glasala za zabranu

NEMA VIŠE SLAMČICA I ŠTAPIĆA ZA UŠI: EU zabranjuje plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, evo kada odluka stupa na snagu

Planeta -

Evropski parlament glasao je u sredu ubedljivom većinom za uvođenje široke zabrane korišćenja plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, u cilju borbe protiv zagađenja od iskorišćene plastike.

Za uvođenje zabrane od 2021. godine glasalo je 560 poslanika Evropskog parlamenta, a protiv 35. Članice EU su podržale zabranu, ali da bi stupila na snagu, svaka od njih mora da usvoji tu meru.

Zabrana će obuhvatiti širok spektar plastičnih proizvoda za koje postoje razumne alternative, od slamčica do slušalica.

Neki od prozvoda koji će ubuduće biti zabranjeni za korišćenje su: pribor za jelo za jednokratnu upotrebu, plastični tanjiri, plastične slamke, štapići za uši od plastike, plastični štapići za pridržavanje balona, kutije za hranu i čaše od ekspandiranog polistirena.

Plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu neće biti u potpunosti ukinuti, ali nova mera poziva da oni budu izrađeni od drugih materijala kada je moguće.

Kurir.rs/Beta Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track