PROCURIO SADRŽAJ TAJNIH PISAMA! OVO JE KIMOV SKRIVENI PLAN: Evo kako je LASKANJEM hteo da pridobije Trampa!
Foto: AP / Evan Vucci

STROGO POVERLJIVO!

PROCURIO SADRŽAJ TAJNIH PISAMA! OVO JE KIMOV SKRIVENI PLAN: Evo kako je LASKANJEM hteo da pridobije Trampa!

Planeta -

Severnokorejski lider Kim Džong-un pohvalio je predsednika SAD Donalda Trampa u pismu Beloj kući neposredno pre samita između dvojice lidera prošlog meseca u Vijetnamu, ističući da želi da pregovara samo sa predsednikom, a ne sa njegovim izaslanicima.

"Pismo koje udara na Trampov ego kao da cilja da izbaci američkog izaslanika za Severnu Koreju Stivena Begvina i državnog sekretara Majka Pompea iz pregovora o denuklearizaciji istočnoazijske držav", rekao je jedan od izvora.

Dok je Kim pokušao da začini susret s Trampom pre puta u Hanoj, zvaničnici u američkoj vladi hteli su da spreče da njihov predsednik ne učini previše ustupaka.

"Velika količina energije bila je posvećena izbegavanju katastrofe", rekao je jedan bivši američki zvaničnik. "Oni su igrali odbranu."

Kim je želeo da se diskusija "striktno održi između njega i Trampa", rekao je sadašnji američki zvaničnik.

Izgleda da je Kim verovao da ima bolje šanse da osigura povoljan sporazum u isključivo direktnim razgovorima s predsednikom, nego u tradicionalnijim pregovorima s Trampovim zamenicima pre sastanka jedan na jedan, izjavili su bivši službenici i strani diplomata.

foto: AP / SeongJoon Cho / Pool

Na pitanje o pismu i pripremama pred samit, portparol Stejt departmenta je rekao: "Mi ne komentarišemo detalje naših privatnih diplomatskih razgovora".

Kimovo pismo podržalo je Trampove sklonosti o tome kako voditi pregovore, sa naglaskom na njegovu ličnu ulogu i njegove veštine donošenja odluka, za razliku od dugotrajnijeg, detaljnijeg procesa koji su obavljeni između poslanika lidera, sadašnjih i bivših zvaničnika.

"Reč je bila o laskanju, o tome da samo predsednik može doneti mir", rekao je bivši američki zvaničnik.

Pismo je pomoglo da se stvori zamah za samit u Hanoju, kada je diplomatija bila pomalo neaktivna tokom praznika, kažu regionalni analitičati.

Američke diplomate naišle su na otpor kada su pokušale da postave temelje za samit od 27. do 28. februara u Hanoju, koji se onda naglo završio bez dogovora.

Kurir.rs/ NBC news

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track