NIŠTA OD DOGOVORA TRAMPA I KIMA, SAMIT ZAVRŠEN: Lideri se RAZIŠLI! Evo šta se događa! (VIDEO)
Foto: EPA

SENKA NAD PREGOVORIMA

NIŠTA OD DOGOVORA TRAMPA I KIMA, SAMIT ZAVRŠEN: Lideri se RAZIŠLI! Evo šta se događa! (VIDEO)

Planeta -

Planirani radni ručak između predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong-una navodno je otkazan. Navodno je otkazana i ceremonija potpisivanja sporazuma.

Bela kuća je potvrdila da nije postignut sporazum između Trampa i Kima.

"U ovom trenutku nije postignut dogovor, ali njihovi timovi se raduju sastanku u budućnosti", izjavila je potrparolka Bele kuće Sara Sanders.

Ona je dodala da su Tramp i Kim imali vrlo dobre i konstruktivne sastanke u Hanoju. "Dvojica lidera razgovarala su o različitim načinima za unapređenje denuklearizacije i ekonomskih koncepata", rekla je ona.

Kako prenose strani mediji, izgleda da nema dogovora između Kima i Trampa.

Nakon što je njihov planirani radni ručak otkazan i usred spekulacija da se neće održati ni ceremonija potpisivanja sporazuma, presedničke kolone uputile su se natrag u svoje hotele, javlja CNN.

Američki predsednik otišao je u hotel, a konferenciju za novinare održaće dva sata ranaije nego je bilo najavljeno.

foto: EPA

Odmah nakon konferencije Tramp će odleteti u SAD.

Prethodno je Kim rekao da bi razgovori sa američkim predsednikom o nuklearnim pitanjima mogli da urode dobrim rezultatima

"Prerano je za prognoze ali ne bih rekao da sam pesimista", odgovorio je severnokorejski lider na pitanje američkog novinara.

foto: EPA

"U ovom mi se trenu zaista čini da će rezultati biti dobri", dodao je Kim na kratkom brifingu sa novinarima.

Tramp i Kim sastali su se juče u Hanoju na prvoj rundi razgovora i na večeri gde su obojica su delovali optimistično. Tramp je rekao da je zadovoljan tempom pregovora uprkos nekim kririkama da oni ne teku dovoljno brzo.

foto: EPA

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je novinarima da će razgovor dvojice lidera uskoro biti završen.

"Ona nije rekla da li će biti zajedničke ceremonije potpisivanja, ali to deluje malo verovatno", rekao je novinar Vašington posta Dejvid Nakamura.

Prema rasporedu koji je ranije objavila Bela kuća, planirano je i da dvojica lidera u 14.05 po lokalnom vremenu potpišu sporazum, nakon čega će Tramp održati konferenciju za novinare.

BBC dodaje da nije sasvim jasno šta se događa, ali da novinari na terenu javljaju da je ručak između Trampa i Kima pomeren.

Nekoliko novinara pozivajući se na izvore iz Bele kuće takođe je reklo da je došlo do "promene programa".

Konferencija za novinare dvojice lidera koja je bila zakazana za 16 sati po lokalnom vremenu navodno je pomerana na 14 časova.

Kurir.rs/ CNN

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track