PENTAGON ŽESTOKO KAZNIO TURSKU: Zahtevamo da BEZUSLOVNO obustavite nabavku S-400, u suprotnom...
Foto: Profimedia

SPORNO RUSKO ORUŽJE

PENTAGON ŽESTOKO KAZNIO TURSKU: Zahtevamo da BEZUSLOVNO obustavite nabavku S-400, u suprotnom...

Planeta -

Pentagon zahteva od Turske da „bezuslovno“ obustavi nabavku ruskog protivavionskog sistema S-400, zvanično je saopšteno iz američkog vojnog resora.

"Sve dok Turska bezuslovno ne obustavi nabavku ruskih PVO sistema, sve isporuke vezane za program F-35 Turskoj biće obustavljene“, ističe se u saopštenju.

Pentagon takođe navodi i da će biti preduzete sve mere da se lanac isporuke neophodnih komponenata za sklapanje aviona F-35, pre svega onih koje se proizvode u Turskoj, ne prekine, stoga će te delove nabavljati "iz drugih izvora“.

Američko Ministarstvo odbrane takođe navodi i da će dijalog sa Turskom o ovom pitanju biti nastavljen.

"SAD su bile više nego jasne da je kupovina S-400 sistema neprihvatljiva. Dok se ne odreknu isporuke S-400, SAD obustavljaju isporuke i aktivnosti povezane sa uspostavljanjem operativne sposobnosti turskih F-35. Ako Turska nabavi S-400, njihovo kontinuirano ucešće u programu F-35 je u opasnosti", izjavio je portparol Pentagona Čarls Samers Junior.

SAD i drugi saveznici NATO-a su se više puta žalili na kupovinu ruskog odrambenog sistema, rekavši da on nije kompatibilan s drugim savezničkim sistemima i da bi predstavljao prijetnju F-35.

foto: Profimedia, EPA

Samers je rekao da iako Vašington nastavlja da razgovara sa Turskom o tom pitanju, Pentagon je počeo da pregovara o neophodnim koracima kako bi pronašao druge izvore nabavke delova za F-35 koje proizvode Turci.

Prema njegovim rečima, preduzeti su koraci kako bi se zaštitio lanac nabavke i zajedničke investicije u tehnologiju aviona.

Podsetimo, prethodno je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao da dogovor između Turske i Rusije o kupovini protivraketnog sistema S-400 ostaje na snazi, i da Moskva i Ankara razgovaraju o vremenskom okviru isporuke.

Kurir.rs/ Sputnjik

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja