BRITANIJA U HAOSU! OPET ODBAČENI SVI PREDLOZI ZA BREGZIT: EU gubi strpljenje, evo šta sada sledi!
Foto: EPA

ŠOK!

BRITANIJA U HAOSU! OPET ODBAČENI SVI PREDLOZI ZA BREGZIT: EU gubi strpljenje, evo šta sada sledi!

Planeta -

ritanski parlament ponovo je glasao o mogućim opcijama za Bregzit. Ponovo nijedna alternativna mogućnost nije izglasana.

Poslanici britanskog parlamenta glasali su za četiri alternativna predloga o istupanju zemlje iz članstva u Evropskoj uniji (EU), javila je agencija AP.

Umesto uobičajenog glasanja ustajanjem ili podizanjem ruku za ili protiv, poslanici su dobili papir sa četiri predloga od kojih treba da zaokruže opciju koju žele.

Poslanici su imali 30 minuta za glasanje.

Među predlozima, dva se odnose na nastavak ekonomskih veza sa EU posle Bregzita.

Jedan se odnosi na ostanak u jedinstvenoj carinskoj uniji, a drugi za ostanak na jedinstvenom tržistu robe i usluga, po modelu Norveške.

Treći predlog je organizovanje referenduma na kojem građani treba da se izjasne o sporazumu koji su London i Brisel postigli u novembru, a parlament tri puta odbacio.

foto: EPA

Četvrti predlog se odnosi da, u slučaju nedostatka bilo kakvog dogovora o Bregzitu, dva dana pre njegovog stupanja na snagu, poslanici glasaju za Bregzit bez dogovora.

Ukoliko odbiju i taj predlog odlaska bez dogovora, onda bi glasali o odustajanju od istupanja Velike Britanije iz EU.

Junker: Vreme je da Britanci kažu šta žele

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da je vreme da britanski parlament kaže šta želi od „bregzita“ i naveo da je lakše protumačiti mitsku sfingu od britanskih poslanika.

"Sada znamo šta britanski parlament ne želi, ali nismo čuli šta želi“, izjavio je Junker u govoru u sarlandskom parlamentu u Sarbrikenu, u Nemačkoj, preneo je AP.

Sfinga je otvorena knjiga u poređenju sa britanskim parlamentom, kazao je.

Sfinga mora da progovori, dovoljno je dugo ćutala, rekao je Junker.

Kurir.rs/ Agencije

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track