ČETVRTA SREĆA: Britanski poslanici opet glasaju o Bregzitu, ovo su četiri opcije
Foto: AP

maraton

ČETVRTA SREĆA: Britanski poslanici opet glasaju o Bregzitu, ovo su četiri opcije

Planeta -

Poslanici britanskog parlamenta počeli su večeras glasanje za četiri alternativna predloga o istupanju zemlje iz članstva u Evropskoj uniji (EU), javila je agencija AP.

Umesto uobičajenog glasanja ustajanjem ili podizanjem ruku za ili protiv, poslanici su dobili papir sa četiri predloga od kojih treba da zaokruže opciju koju žele.

Poslanici imaju 30 minuta za glasanje, posle čega će listići biti prikupljeni i prebrojani glasovi.

Medju predlozima, dva se odnose na nastavak ekonomskih veza sa EU posle Bregzita. Jedan se odnosi na ostanak u jedinstvenoj carinskoj uniji, a drugi za ostanak na jedinstvenom tržistu robe i usluga, po modelu Norveške.

Treći predlog je organizovanje referenduma na kojem građani treba da se izjasne o sporazumu koji su London i Brisel postigli u novembru, a parlament tri puta odbacio.

Četvrti predlog se odnosi da, u slučaju nedostatka bilo kakvog dogovora o Bregzitu, dva dana pre njegovog stupanja na snagu, poslanici glasaju za Bregzit bez dogovora. Ukoliko odbiju i taj predlog odlaska bez dogovora, onda bi glasali o odustajanju od istupanja Velike Britanije iz EU.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track