MIGRANTI SILUJU, POLITIČARI UZIMAJU MITO: Film Finske partije uzburkao javnost, bioskopi pod kontrolom SAD ga EKSPRESNO ZABRANILI! (VIDEO)
Foto: Profimedia

otvoreno

MIGRANTI SILUJU, POLITIČARI UZIMAJU MITO: Film Finske partije uzburkao javnost, bioskopi pod kontrolom SAD ga EKSPRESNO ZABRANILI! (VIDEO)

Planeta -

Šestominutni video koji nudi grafički prikaz političara i novinara koji uzimaju mito i migrante koji siluju finske žene i decu, podigao je buru u javnosti.

Predizborni oglas Finske partije koji kritikuje migrante zabranjen je u finskim bioskopima nekoliko sedmica pre parlamentarnih izbora. Umetnički režiran video, koji podseća na bombastičnu holivudsku produkciju, pokazuje kako finska partija namerava da razbije politički establišment.

Video, nazvan "Priča o ozbiljnoj ljutnji", prikazuje finsku elitu kao leglo korupcije, pohlepe i izdaje. Finski evrokrati su prikazani kao elegantna, samoslužna klika koja uživa u luksuznom životu i otvoreno se optužuje da su "napustili kulturu, tradiciju i vrednosti svoje otadžbine".

"Kroz svoje zakonodavstvo i oporezivanje, oni su sve više i više pljačkali svoje, dok su istovremeno otvarali granice svoje zemlje strancima", kaže narator; prikazan je animirani, tamnoputi muškarac s bradom koji kaže: "Imam samo sedamnaest godina".

Video onda prikazuje plavokose devojke koje napadaju migranti, koje pripovedač opisuje kao "one koji nikada nisu trebali dobiti utočište". "Zemlja koja je nekada bila sigurno mesto za žene i decu sada je postala mesto prošlosti", kaže narator dok dramska muzika svira.

"Ovi donosioci odluka preuzeli su medije u svojoj zemlji i uvrstili ih u svoju propagandnu platformu", dalje navodi video. Oni koji se usuđuju da se suprotstave, proglašavaju se rasistima.

Video kulminira trilerom, koji završava junakom koji pobeđuje ružno čudovište, nakon čega čelnik Finaca Jusi Hala-aho mirno objašnjava da u stvarnosti niko neće doći i spasiti bilo koga. Prema njegovim riječima, stare stranke neće menjati svoje ciljeve, zbog čega i sami njegovi sunarodnici moraju glasati za promenu.

Nakon kritika levičarskih aktivista, finska kinematografska kompanija Finkino, koja je u vlasništvu američkih AMC Theatres, odlučila je da spreči prikazivanje filmskog filma u bioskopima.

"Finkino se zalaže za toleranciju, slobodu izražavanja i demokratiju i ne prihvata rasizam ili diskriminaciju", izjavio je Finkino. Ovo označava upadljivo okretanje, budući da je Finkino prvobitno najavio da nemaju problema sa videom. Ipak, za nekoliko dana finska verzija filma imala je stotine hiljada pogleda na Jutujbu.

U međuvremenu, Finska ide ka opštim izborima 14. aprila, a nedavna istraživanja ukazuju na veliki porast popularnosti za ovu partiju, koja je pretrpele ogorčeni raskol u 2017. godini. Polovina partije, uključujući osnivača i višegodišnjeg lidera Tima Soinija, ostavila je formiraju partiju Plavih reformi. U finskom i švedskom, Finci su još uvek poznati kao pravi Finci i ostaju protiv globalizacije i imigracije.

Nedavne ankete pokazuju da su Finci na trećem mestu sa 15,1 odsto, što je više u odnosu na jednocifrene rezultate u istraživanjima javnog mnjenja nakon

raskola.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track