UĆUTKANA DECA BRUTALNO UBIJENOG KAŠOGIJA: Dobili kućerine i po 40.000 $ mesečno, a evo šta se od njih očekuje (VIDEO)
Foto: Profimedia

krvavi novac

UĆUTKANA DECA BRUTALNO UBIJENOG KAŠOGIJA: Dobili kućerine i po 40.000 $ mesečno, a evo šta se od njih očekuje (VIDEO)

Planeta -

Deca mučki ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija dobila su od vlasti u Rijadu kuće vredne po četiri miliona dolara i mesečno 40.000 dolara kako bi ćutala o očevoj smrti.

Kašogi ima četvoro dece, dva sina i dve ćerke, i svako od njih je dobio po kuću vrednu četiri miliona dolara u Džedi, dok im se u kešu isplaćuje po 10.000 dolara mesečno.

Arapski običaj

Kako prenosi ugledni Vašington post, čiji je Džamal Kašogi bio kolumnista, deca ubijenog novinara će dobiti i višemilionski iznos kada se bude završio sudski proces okrivljenima za ubistvo njihovog oca.

CENA ŽIVOTA 10.000 dolara mesečno dobija svako Kašogijevo dete 4 miliona dolara vrednost svake pojedinačne kuće koju su dobili

"Cilj ovako izdašnih isplata saudijskih vlasti deci ubijenog novinara jeste da se osigura da oni u svojim javnim istupima nastave da iskazuju uzdržanost", piše Vašington post.

Kuće koje su Kašogijeva deca dobila nalaze se u izdvojenom delu grada koji ima posebno obezbeđenje. Najveću je dobio njegov najstariji sin Salah, ujedno i jedini koji je stalno nastanjen u Saudijskoj Arabiji. Troje preostale dece, ćerke Noga i Razank i sin Abdulah, žive u SAD i očekuje se da će oni prodati kuće koje su dobili od vlasti.

UBICA OBUČAVANE U SAD

Deo tima saudijskih agenata koji su ubili Džamala Kašogija obučavan je u SAD, tvrdi Vašington post. Oni su bili deo obuke koju je vršila kompanija "Tir uan grup" u Arkanzasu, koja je imala odobrenje ministarstva spoljnih poslova. Nakon što je CIA izvestila Senat o svojim saznanjima o slučaju, usvojena je rezolucija kojom je saudijski princ prestolonaslednik Muhamed bin Salman proglašen odgovornim za Kašogijevu smrt.

Zvaničnici demantuju da se radi o "krvavom novcu" čiji je cilj da se kupi ćutanje članova porodice i tvrde da je u pitanju običaj karakterističan za arapsku kulturu. Prema nepisanom pravilu, žrtvama nasilnih kriminalnih dela često se isplaćuje finansijska pomoć.

Raskomadan

Džamal Kašogi, poznati kritičar autoritarnih vlasti u Rijadu, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gde je došao da izvadi papire za venčanje sa turskom verenicom.

Njegovo telo nikad nije pronađeno. Veruje se da je raskomadano i istopljeno u kiselini i da je stravični zločin izveo tim saudijskih agenata po naredbi princa prestolonaslednika Muhameda bin Salmana. Nakon jakog međunarodnog pritiska, zvanični Rijad je uhapsio 11 osoba odgovornih za Kašogijevo ubistvo. Oni su navodno pokušali da ga kidnapuju i prebace u Rijad, ali se novinar koji je imao astmu ugušio nakon što su mu stavili vreću preko glave.

Kurir

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track