ZATVARA SE OSTRVO ZMAJEVA: Indonezija prisiljena da zabrani pristup staništu popularnih guštera iz BIZARNOG RAZLOGA (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

ZATVARA SE OSTRVO ZMAJEVA: Indonezija prisiljena da zabrani pristup staništu popularnih guštera iz BIZARNOG RAZLOGA (VIDEO)

Planeta -

Indonezijska vlada je najavila zatvaranje ostrva Komodo za turiste kako bi sprečila dalju krađu najvećeg svetskog guštera komodo varana.

List Tempo izvestio je da će ostrvo biti privremeno zatvoreno u januaru 2020., a očekuje se da će ostati zatvoren najmanje 12 meseci.

Odluka je donesena samo nekoliko dana nakon što je policija Istočne Jave razbila krijumčarski lanac koji je ukrao 41 komodo zmaja i pokušao ih prodati na međunarodnom crnom tržištu za 50.000 dolara.

"Kriminalci su nameravali životinje prebaciti u tri zemlje u jugoistočnoj Aziji preko Singapura", rekao je viši policijski komandir Ahmad Jusep Gunavan, šef jedinice za specijalne zločine Policije istočne Jave novinarima prošle nedelje, navodeći da je ipak spašeno pet mladunaca jedne od najugroženijih vrsta na planeti.

Zatvaranjem Komodo ostrva namerava se pokrenuti program očuvanja populacije zmajeva, kao i povećanje njihovog broja. Prema proceni UNESCO tamo se trenutno nalazi oko 5700 primraka ove vrste. Međutim, vrata Nacionalnog parka Komodo ostat će otvorena za posetioce.

Kurir.rs/Vecernji.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track