ODLUKA VLADE UPLAŠILA JAPANSKE RADNIKE: Svi moraju na odmor 10 dana, mnogi se pitaju - šta da radim sa slobodnim vremenom (VIDEO)
Foto: Profmedia

šašavo

ODLUKA VLADE UPLAŠILA JAPANSKE RADNIKE: Svi moraju na odmor 10 dana, mnogi se pitaju - šta da radim sa slobodnim vremenom (VIDEO)

Planeta -

Japanske radnike kraje ovog meseca očekuje neplanirani desetodnevni odmnor. Vlada Japana se na taj korak odlučila kako bi se obeležila nova era i dolazak novog cara.

Japan će početi da odmara 27. aprila, nekoliko dana pre nego što car Akihito ustupi presto najstarijem sinu Naruhiti, čija će vladavina Reiva početi 1. maja. Odmor će se završiti 6. maja.

Parlament je u decembru prošle godine usvojio predlog zakona kojim se odobrava pauza za proslavu promene na prestolu.

Turistička industrija cveta i rezervacije za putovanja u inostranstvo već dostižu rekorde. "Većina naših putovanja za period odmora je rasprodata prošle godine“, rekao je Hideki Vakamatsu, portparol agencije Nipon Travel, dodajući da su mnogi bili na listi čekanja.

Ali nisu svi srećni. Zaposleni na ugovorima o delu koji su plaćeni po satu ili danu zabrinuti su zbog gubitka prihoda, dok su neki roditelji zabrinuti oko toga ko će paziti njihovu decu tokom odmora.

Mnogi ljudi jednostavno nemaju pojma šta da rade sa dodatnim slobodnim danima.

"Da budem iskren, ne znam kako da provedem vreme kada nam se iznenada daju 10 dana praznika", rekao je Seišu Sato, 31-godišnji zaposleni u finansijskoj industriji.

Njegove sumnje su se potvrdile anketu koju su objavile novine Asahi, u kojoj je 45 odsto ispitanika izjavilo da su se "osećali nesrećnim" zbog dugog odmora, a 35 odsto je reklo da su se "osećali srećno".

Odmor će barem prisiliti većinu zaposlenih da se drže podalje od posla i izbegnu krivicu koja često prati produžene periode odmora.

Japanski radnici uzimaju manje dana godišnjih odmora od svojih kolega u drugim zemljama, pokazuje istraživanje sprovedeno krajem prošle godine. Japanci obično koriste samo 10 dana odmora, polovinu onoga što im pripada po zakonu.

Kurir.rs/Guardian

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja