Najnovije vesti

RUSI SU OVO ORUŽJE ISPORUČILI TRUPAMA NA ARKTIKU: Tek sada otkrivemo koliko je SMRTONOSAN u pustinji i tropima! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

oružje

RUSI SU OVO ORUŽJE ISPORUČILI TRUPAMA NA ARKTIKU: Tek sada otkrivemo koliko je SMRTONOSAN u pustinji i tropima! (VIDEO)

Planeta

Arktička verzija ruskog protivazdušnog raketnog sistema Tor može se efikasno koristiti i u tropima i pustinji. Sistem Tor u potpunosti je prilagođen borbi protiv ekstremnih vremenskih uslova.

“Imajući sve mogućnosti prepoznavanja i lansiranja osnovnog modela sistema Tor-M2, arktička modifikacija ovog sistema je potpuno prilagođena za operacije u ekstremnim klimatskim uslovima, ne samo na Arktiku, već i u tropima i pustinjama”.

Sistem je instaliran na šasiji DT-30 Vitjaz, dvokrakog, zglobnog, terenskog, amfibijskog vozila.

„Ovaj sistem može da radi u lošim uslovima na putu, na neravnom terenu, prekrivenom snegom i ledom, u pesku, močvarama i na prevazilaženju vodenih prepreka. Stvoreni su svi neophodni uslovi da bi posada mogla efikasno da upravlja sistemom.

„Isto tako, naoružanje ovih protivazdušnih raketnih sistema bilo je prilagođeno ovim uslovima“, rekao je sagovornik agencije.

Ranije je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je prva serija protivavionskih raketnih sistema Tor-M2DT (Arktička verzija) već isporučena ruskim oružanim snagama.

Ruski protivazdušni odbrambeni sistemi će biti nevidljivi neprijateljskim snagama, izjavio je prošle sedmice Valeri Mekeev, izvršni direktor Nudelmanove razvojne agencije za preciznu tehniku.

Prema Mekeevu, to će biti moguće zahvaljujući pasivnoj stanici kružnog vida koja ne emituje elektromagnetno zračenje i uzrokuje da se sistemi ne otkriju.

„U protekle tri godine sprovodili smo razvojne aktivnosti za kreiranje elektrooptičkih sistema kružnog vida. Proces je skoro završen, a testovi su imali pozitivan rezultat “, rekao je on. Jedna od glavnih karakteristika ovog sistema je da bude pasivna – ona ​​ne emituje elektromagnetno zračenje i zbog toga neprijateljske snage nisu u stanju da je otkriju i unište.

„U svim današnjim sukobima, sistemi protivazdušne odbrane, koji se mogu detektovati zbog elektromagnetnih emisija, prvo se uništavaju, a nakon toga vazdušne snage rade svoj posao. Ali ako sistem, opremljen novim raketama vođenim laserom Sosna, poseduje ovu stanicu, sve će biti drugačije, ”objasnio je on.

Mekeev je naglasio da će, integracijom pasivnog kompleksa kružnog vida u sistem Sosna, Vojska dobiti jedinstven, potpuno pasivan sistem protivazdušne odbrane sa visokom mogućnošću preživljavanja.

On je dodao da se ovaj uređaj može instalirati u kompleksima kopnene i pomorske protivazdušne odbrane, kao i da se samostalno koristi u zaštićenim objektima.

Kurir.rs/Fort Russ

Foto: Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...