ISPRAVKA Asanžu ne preti smrtna kazna, optužnica ga tereti za neovlašćen upad u kompjuterski sistem
Foto: EPA/AP

zamerio se mnogima

ISPRAVKA Asanžu ne preti smrtna kazna, optužnica ga tereti za neovlašćen upad u kompjuterski sistem

Planeta -

Iako su brojni mediji objavili tvrdnju da osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, čeka smrtna kazna u SAD, to je tvrdnja koja nije potkrepljena činjenicama, pre svega, jer mu je po optužnici u kojoj se tereti za neovlašćen upad u kompjuterski sistem prema tačkama A(1), A(2) i C(2)B-ii Zakona o kompjuterskoj prevari i zloupotrebi, zaprećena maksimalna kazna od pet godina zatvora.

Posle objavljivanja da je uhapšen osnivač Vikiliksa, Džulijan Asanž (47), američko ministarstvo pravde je objavilo optužnicu protiv njega koja je bila “zapečaćena” godinu dana, te je najavljeno da će tražiti njegovo izručenje.

Optužnica ga ne tereti za objavljivanje poverljivih dokumenata, niti za “špijunažu” kako se ranije spekulisalo u vezi sa pomenutim rizikom od smrtne kazne, već za hakovanje kompjuterskih sistema američkog ministarstva odbrane - to jest, za pomaganje Čelsi Mening da “provali” lozinku kako bi preuzela dokumente koje je zatim dostavila Vikiliksu.

Tvrdnje da mu preti smrtna kazna su netačne.

"Džulijan Asanž je uhapšen 11. aprila u ime vlasti SAD, u 10.53 u Londonu. Ovo je nalog za izručenje pod tačkom 73 Zakona o izručenju. Biće izveden pred sud kasnije danas", stajalo je u saopštenju londonske policije.

"U optužnici se navodi da je u martu 2010. Asanž učestvovao u zaveri s Čelsi Mening, bivšom obaveštajnom analitičarkom u američkoj vojsci, kako bi joj pomogao u "razbijanju lozinki" kompjuterskog sistema Ministarstva odbrane SAD", navodi se. Njemu preti pet godina zatvora, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Asanž je prvobitno, kako javlja Gardijan, uhapšen na osnovu naloga za hapšenje koji je izdao sud u Vestminsteru 29. juna 2012. godine, kad je prekršio uslove puštanja na slobodu uz kauciju. Umesto da se prijavi sudu, on je tada pobegao u ekvadorsku ambasadu u Londonu gde je zatražio i dobio azil.

"Priveden je u policijsku stanicu u Londonu gde će ostati pre nego što bude odveden pred sud čim to bude moguće. Metropolitanska policija ima dužnost da izvrši nalog u ime suda u Vestminsteru i pozvana je u ambasadu od strane ambasadora, nakon što je ekvadorska ambasada povukla azil", izjavila je prethodno londonska policija.

Povodom hapšenja se oglasila i švedska glavna tužiteljka Ingrid Isgren. "Ovo je vest i za nas, tako da nismo mogli da zauzmemo stav o dosad dostupnim informacijama. Ni mi ne znamo zašto je uhapšen. Pratimo razvoj događaja", rekla je Isgren u izjavi koja je objavljena na stranicama švedskog tužilaštva.

Iz Vikiliksa kažu da je Ekvador nezakonito ukinuo Asanžu politički azil.

"Ekvador je ilegalno poništio Asanžov politički azil, kršeći međunarodno pravo. Uhapšen je unutar ekvadorske ambasade", stoji u objavi Vikiliksa na Tviteru.

Britanski ministar unutarnjih poslova Sadžid Džajvid je o hapšenju napisao na Tviteru: "Posle sedam godina posle ulaska u ekvadorsku ambasadu mogu da potvrdim da je Asanž u pritvoru", napisao je zahvalivši Ekvadoru na saradnji.

Zanimljivo je da je Asanž uhapšen dan nakon što je Vikiliks javno optužio ekvadorsku vladu da je špijunirala Asanža. Oni tvrde da je ambasada tajno snimala Asanžove sastanke sa advokatima i lekarima u proteklih godinu dana.

Njegov odnos sa ambasadom se pogoršao u posljednjih nekoliko godina, a Ekvador mu je prošle godine ukinuo internet. Asanž se sklonio u ambasadu 2012. godine kako bi izbegao hapšenje i izručenje u Švedsku gde je optužen za silovanje.

Asanž je pripremio video izjavu za javnost koja će biti objavljena na internetu kasnije tokom dana. Asanžov advokat rekao je da će da se bori protiv izručenja Švedskoj. Ekstradicijsko saslušanje očekuje se u naredne tri nedelje. Bude li izručen Švedskoj, pravno bi mogla da budu moguća i izručenja u druge zemlje, uključujući SAD.

Kurir.rs/Gardijan

Foto printscreen Tviter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja