NISAM KRIV! Asanž se izjasnio pred sudom!
Foto: EPA

izbačen iz ekvadorske ambasade

NISAM KRIV! Asanž se izjasnio pred sudom!

Planeta -

Uhapšeni Džulijan Asanž pred Vestminsterskim sudom se izjasnio da nije kriv što se nije predao britanskim vlastima. Uhapšen je po nalogu SAD koje traže njegovo izručenje jer ga terete za hakerski napad i objavljivanje poverljivih dokumenata.

Optužen je da se nije predao 2012. godine zbog optužbi o seksualnom napadu u Švedskoj. Jedan od njegovih advokata je naveo da je Asanž imao dobar razlog za to, ali da neće predstavljati dokaze o tome.

foto: EPA

Iako je Švedska odustala od krivičnog gonjenja, Asanž je uhapšen.

Asanža su izneli u četvrtak ujutru iz ekvadorske ambasade u Londonu, u kojoj je proveo 6 godina u strahu od izručenja SAD.

Policija je u zvaničnom saopštenju navela da je Asanž uhapšen jer se nije predao sudu posle čega je odveden u policijsku stanicu. Policiju je pozvala sama Ambasada Ekvadora nakon što mu je ukinut azil.

foto: AP

Vikiliks je Ekvador optužio da je nezakonito ukinuo Asanžov politički azil u ambasadi i time prekršio međunarodne zakone.

foto: EPA

Vikiliks navodi da je Asanž uhapšen zbog "zavere sa Čelsi Mening", odnosno, zbog objavljivanja poverljivih dokumenata o ratu u Iraku i Avganistanu, što je bio i glavni razlog dobijanja azila 2012. godine.

SAD ga terete da je provalio šifru kompjutera američke vlade na kome se nalaze poverljivi dokumenti.

Američko tužilaštvo ga tereti da je 2010. godine zajedno sa Česli Mening provalio u računare Ministarstva odbrane i pristupio poverljivim dokumentima.

Meningova, koja je kao obaveštajni analitičar, imala pristup kompjuterima, "skinula" je dokumente pod oznakom "strogo poverljivo" i prosledila ih Vikiliksu.

Kurir.rs

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track