Najnovije vesti

ČUDO POSLE POŽARA U NOTR DAMU: Relikvije spasene od vatrene stihije!
Foto: EPA

vrednost

ČUDO POSLE POŽARA U NOTR DAMU: Relikvije spasene od vatrene stihije!

Planeta

Nakon devet sati borbe sa vatrom, šteta koju je naneo požar u pariskoj katedrali Notr Dam je ogromna. Srušio se centralni toranj, a dve trećine krova je uništeno.

Od vatrene stihije spasen je ostatak katedrale, a na sigurnom su i najvrednija umetnička dela i relikvije, rekao je Goran Čvorović, dopisnik Večernjih novosti.

 

Među ostalima tu je i trnova kruna u kojoj se nalaze delići krune od trnja koju su rimski vojnici stavili na glavu Isusu Hristu, odora Svetog Luja, Severna Rozeta, a ne zna se sudbina delića Časnog krsta i eksera kojim je Isus prikovan za krst, 10 zvona koja su nazvana po svecima i od koji najteže ima 13 tona.

 

Za potpunu obnovu zdanja koje predstavlja jedan od simbola Pariza biće potrebno mnogo godina, pa i decenije, kažu stručnjaci.

 

Vatrogasci su i dalje na licu mesta, a uz njih su do jutra ostali i mnogi građani, koji su posmatrali kako Notr Dam i njegova 850 godina duga istorija nestaje u plamenu.

"Svi su u čudu kako je moglo doći do ovakve tragedije. Požar je buknuo oko skela na krovu gde je vršena restauracija", kaže Čvorović.

 

Dodaje da je istraga odmah pokrenuta, a da se sumnja da je reč o nesrećnom slučaju.

 

"Još tokom noći ispitani su neki od radnika da bi se eventualno utvrdio uzrok požara", dodaje Čvorović.

 

Od ranog jutra počeli su da se javljaju donaoiri sa prilozima za obnovu gotske katedrale iz 12. veka.

 

Kurir.rs/RTS

Foto: EPA

 

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...