STALJIN U RUSIJI NIKAD POPULARNIJI: Čak 70 odsto Rusa pozitivno ocenjuju njegovu vladavinu
Foto: Profimedia

istraživanje

STALJIN U RUSIJI NIKAD POPULARNIJI: Čak 70 odsto Rusa pozitivno ocenjuju njegovu vladavinu

Planeta -

Broj Rusa koji pozitivno ocenjuju ulogu sovjetskog vožda Josifa Staljina u istoriji zemlje dostigao je rekord, pokazuje anketa koju je danas objavio ruski nezavisni Levada centar.

Tako se izjasnilo čak 70 odsto Rusa u istraživanju sprovedenom u martu, dok je njegovu ulogu negativno ocenilo 19 odsto.Pozitivan odnos prema Staljinu ima 51 odsto anketiranih, od kojih 41 odsto oseća poštovanje, što je maksimum od 2001. godine. Negativan odnos ima 14 odsto, a 26 odsto nema nikakav stav.

Skoro polovina anketiranih (46 odsto) smatra da su zločini u Staljinovo doba bili opravdani "velikim rezultatima i ciljevima", a 45 odsto se izjasnilo da se ljudske žrtve ne mogu ničim opravdati.

Levada centar navodi da pozitivna osećanja prema Staljinu nemaju samo pristalice Komunističke partije Rusije. Rezultati su pokazali da oni koji su na prethodnim predsedničkim izborima glasali za kandidata te partije pokazali "oduševljenje", "poštovanje" i "simpatiju" prema Staljinu, u istoj meri kao i oni koji su glasali za predsednika Vladimira Putina.

Anketa je takodje pokazala da se mišljenje o neopravdanosti ljudskih žrtava koje je sovjetski narod imao u vreme Staljinovog doba postepeno smanjuje.

Levada navodi da, čak suprotno, deo anketiranih koji može da opravda ljudske gubitke iz tog perioda raste: ove godine se tako izjasnilo 46 odsto, dok je takvih prošle godine bilo 36 odsto, a 2017. godine 27 odsto.

Istraživanje je sprovedeno od 21. do 27. marta ove godine na reprezentativnom uzorku, a statistička greška ne prelazi 3,4 odsto, naveo je Levada centar.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track