OPASNA KINESKA PLOVEĆA TVRĐAVA: Novi nosač aviona uspešno testiran, evo kada kreće u akciju (VIDEO)
Foto: Screenshot

bravo

OPASNA KINESKA PLOVEĆA TVRĐAVA: Novi nosač aviona uspešno testiran, evo kada kreće u akciju (VIDEO)

Planeta -

Novi snimak koji je objavila kineska državna televizija prikazuje poletanje vojnih letelica sa prvog nosača aviona napravljenog u zemlji. Nosač tipa 001A, težak 77.000 tona, biće zvanično uveden u službu tokom ove godine.

Na snimku se vidi kako brod prolazi kroz peto, ujedno i poslednje testiranje, koje je obavljano od 27. februara do 5. marta. Brod, koji je nadograđena verzija “Liaoninga” – jedinog kineskog operativnog nosača – prošao je kroz sve testove i pokazao svoj komandni sistem i borbene mogućnosti, preneli su kineski mediji.

Testovi su sprovođeni kod obale severoistočne luke Dalijan. Kako se vidi na snimku, brod ima radar integrisan sa jarbolom i oružani sistem postavljen na palubi. Opremljen je pistom koja ima dovoljno prostora za 32 borbena aviona J-15, šest više od svog prethodnika, preneo je RT.

Brod – koji još nije dobio ime – verovatno neće biti prikazan danas tokom 70. godišnjice kineske mornarice. Isprva je planirano da nosač uđe u službu 2020, međutim sada se veruje da će postati operativan do oktobra.

“Liaoning” je sovjetski brod klase “Kuznjecov” koji je Kina kupila od Ukrajine i preuredila. Korišćen je za treniranje pilota a očekuje se da će biti “penzionisan” kad njegov naslednik uđe u upotrebu.

Nosač tipa 001A može razviti brzinu od 31 čvora ili 57 kilometara na sat. Ovo je samo jedan deo poboljšanja kineske mornarice – do 2035. biće ih napravljeno još šest, od čega četiri na nuklearni pogon. Nosač tipa 002, nadogradnja verzije 001, koji će imati tri katapulta na paru, već je u izgradnji.

Očekuje se da će biti operativan 2023.

Kurir.rs/RT

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track