OVAJ MASAKR JE BIO TOLIKO STRAŠAN DA JE DECENIJAMA ČUVAN U TAJNOSTI: Ubili su 21 medicinsku sestru, a jedina preživela morala je da ćuti do kraja života
Foto: Profimedia

horor u japanu

OVAJ MASAKR JE BIO TOLIKO STRAŠAN DA JE DECENIJAMA ČUVAN U TAJNOSTI: Ubili su 21 medicinsku sestru, a jedina preživela morala je da ćuti do kraja života

Planeta -

Japanski vojnici ubili su 1942. godine grupu australijskih medicinskih sestara u incidentu koji je poznat kao Bangka masakr, a istoričari su došli do zaključka da su one pre toga silovane ali je australijska vlada to zataškala.

Istoričarka Lajnet Silver bavila se ovim incidentom u kome su 22 medicinske sestre naterane u more da bi potom bile upucane mitraljezom, a samo jedna je uspela da preživi. Ona tvrdi da su sve one pre toga bile silovane, ali da o tome niko nije hteo da govori.

"Australijska vojna lica htela su da zaštite porodice od žiga silovanja, jer je to bila sudbina gora od smrti... Sestra Vivijan Bulvinkel je preživela masakr jer se pravila mrtva, ali je nakon povratka u Australiju bila "ućutkana"", kaže Silverova pozivajući se na svedočenje preživele sestre iz 2000. godine.

Ona kaže da je nesrećna žena "sledila upustva", a da je bilo krivice i australijske vlade jer su stariji oficiri znali za ova silovanja ali su veoma kasnili sa evakuacijama.

"Nova istraga zavisiće od toga da li će je pokrenuti vlada i da li porodice mogu da tuže kako bi se takvi zločini procesuirali", kaže ona.

Takođe, Tes Lavrens i Barbara Ejndžel su se bavile poređenjem tkanine i rupa od metaka na uniformi sestre Bulvinkel a došle su do zaključka da je bila pocepana od struka nadole, a potom prišivena. To jasno indicira da je bilo nasilja i verovatno silovanja, a Lavrens je pre dve godine ispričala i da joj je preživela Bulvinkelova rekla kako je većina sestara "oskrnavljena" pre ubistva.

Lavrensova kaže da su joj i neki japanski vojnici, koji su se lečili nedaleko odatle, ispričali kako su čuli krike a da im je rečeno da su se njihovi saborci "zadovoljavali u blizini, a da će uskoro dići red za novi vod".

Silverova je otkrila i stranicu iz svog dnevnika i to da je glavni deo onoga što se medicinskim sestrama desilo cenzurisano jer su stranice istrgnute.

Piter Stanlej, profesor na Nju Saut Velsu kaže da su izjave Silverove povezani sa seksualnim zločinima japanske vojske u Hong Kongu, Filipinima i Singapuru.

Silverova je opisala da su pre masakra australijske sestre imale bezbrižan život ali nakon napada Japanaca 8. decembra 1941. njihovi životu su promenjeni jer su odjednom bile zatrpane žrtvama.

Silver smatra da je važno reći necenzuriranu istinu koju bi Vivian Bulvinkel htela da kaže 1945. i 1946.

"Ove medicinske sestre zaslužuju da se njihova priča ispriča, to je pravda za njih", kaže Silverova.

(Kurir.rs/BBC/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track