U ŠPANIJI SOCIJALISTI POBEDILI NA IZBORIMA, SANČEZ PORUČIO: Budućnost je pobedila, pružićemo ruku svim političkim snagama!
Foto: printscreen YT

bez većine za formiranje vlade

U ŠPANIJI SOCIJALISTI POBEDILI NA IZBORIMA, SANČEZ PORUČIO: Budućnost je pobedila, pružićemo ruku svim političkim snagama!

Planeta -

Španski socijalisti, predvođeni premijerom Pedrom Sančezom, pobedili su na parlamentarnim izborima u Španiji, ali nemaju većinu, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova.

Sančez je izjavio da je "pobedila budućnost, a izgubila prošlost“. Prema rezultatima, koje je objavio španski MUP, Sančezova partija imaće 123 poslanička mesta u parlamentu od 350 mesta, dok će partija desnog centra Siudadanos dobiti 57 mesta. Uoči izbora, spekulisalo se o mogućoj koaliciji između te dve stranke, mada su njihovi lideri odbacili tu mogućnost.

"U skladu sa našim idejama levice i našoj poziciji naprednjaka, pružićemo ruku svim političkim snagama“, rekao je 47-godišnji ekonomista Sančez obrativši se stotinama simpatizera ispred sedišta stranke u Madridu.

On je naveo je tri cilja svoje buduće vlade. "Napredak socijalne jednakosti, napredak suživota kako bi završio teritorijalni sukob (oko Katalonije), te napredak demokratske regeneracije kako bi se završilo sa korupcijom“, istaknuo je.

Preliminarni rezultati daju im mogućnost za formiranje parlamentarne većine. Prvi put od okončanja vojne vladavine 1970-ih, krajnje desničarska partija Voks, koja se protivi multikulturalizmu, feminizmu i neograničenoj migraciji, na putu je da uđe u parlament, prenosi Bi-Bi-Si.

Prema preliminarnim rezultatima, ta partija dobiće 24 mesta u parlamentu, dok će desničarska konzervativna Narodna partija (PP) imati 65, a krajnje levičarska Unidas Podemos 42 mesta. Izlaznost na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Španiji bio je za devet odsto veća nego na izborima 2016. godine, naročito u Kataloniji.

Reč je o trećim parlamentarni izborima u Španiji u protekle četiri godine. Prethodna dva puta dominaciju su utvrdile dve najveće stranke - Socijalistička i Narodna partija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track