REŠENA MISTERIJA OGROMNE RUPE NA ANTARKTIKU: Pojavila se iznenada i zbunila naučnike, a zauzima 80.000 kvadratnih km! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

na satelitskim snimcima

REŠENA MISTERIJA OGROMNE RUPE NA ANTARKTIKU: Pojavila se iznenada i zbunila naučnike, a zauzima 80.000 kvadratnih km! (VIDEO)

Planeta -

Na satelitskim snimcima Antarktika, pre otprilike godinu i po dana, zabeleženo je nešto neobično: na sredini masivnog antarktičkog leda uočena je rupa široka hiljade kilometara.

Naučnici su bili prilično zbunjeni ovim prizorom koji nije viđen, makar u tim razmerama, od 70-ih godina prošlog veka.

Ipak, sada su uveren da znaju zbog čega je nastala ogromna rupa.

Ledena rupa, nazvana i polonija, najverovatnije je nastala usled snažnog ciklona koji se sredinom septembra 2017. formirao iznad Vedelovog mora.

foto: EPA

To je bitna informacija u dobu klimatskih promena jer rastuće temperature mogu da izmene jačinu i frekvenciju polarnh ciklona i tako da utiču na pomenute rupe i okeane.

Kada je rupa u ledu prvi put primećena sredinom septembra, zahvatala je oko 9,5 hiljada kvadratnih kilometara, da bi se do sredine oktobra proširila na 80.000 kvadratnih kilometara. Sa dolaskom leta, odnosno otapanjem leda na Antarktičkom (Južnom) moru, spojila se sa otvorenim okeanom.

Otvor se nalazio neposredno iznad ogromne podvodne visoravni Mod Rajz, gde su slični otvori u antarktičkom okeanskom ledu primećeni na satelitskim snimcima sedamdesetih godina.

Ovo verovatno nije slučajnost. Autor ranije studije Dejvid Holand sa Istraživačkog instituta Univerziteta Njujorka u Abu Dabiju objasnio je da se usled prisustva visoravni Mod Rajz topla, gusta, slana voda, koja se obično zadržava blizu morskog dna, potiskuje ka površini. Ukoliko naiđe velika oluja, dolazi do mešanja te tople vode s hladnijom, svežijom vodom na površini Vedelovog mora.

Kombinujući satelitske snimke i klimatske modele, naučnici su ustanovili da se otvaranje “polonije” poklopilo sa ciklonom koji se formirao iznad podvodne visoravni. Naučnici veruju da je ciklonski vetar gurnuo led od centra ka spoljašnosti, stvarajući rupu koja će nastaviti da se širi i u narednom periodu.

Kurir.rs/Earther Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track