OVAKO DVE GRČKE CRKVE SLAVE USKRS: Gađaju se hiljadama raketa, to je PRAVI RAT! Evo kako je nastala ova neobična tradicija! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

svako ima svoje običaje

OVAKO DVE GRČKE CRKVE SLAVE USKRS: Gađaju se hiljadama raketa, to je PRAVI RAT! Evo kako je nastala ova neobična tradicija! (VIDEO)

Planeta -

Svaka zemlja ima svoje uskršnje običaje, ali malo ko bi pomislio da ovaj hrišćanski praznik može da se proslavi i raketama!

Vernici dve susedne crkve u selu Vrondatosu na grčkom Hiosu, udaljene svega 400 metara jedna od druge, gađaju se međusobno hiljadama raketa izrađenih u kućnoj radinosti.

Tako je bilo i ovog Uskrsa.

"Rat raketama" (Ruketopolemos) je jedna od najstarijih tradicija ovog mesta koja je prvi put počela na Uskrs pre 120 godina.

Postoji nekoliko verzija, ali pomenućemo samo dve. Prema prvoj verziji priče, u 19. veku, Turci su zaplenili topove u strahu da lokalno stanovništvo može da ih iskoristi za pobunu. Meštani su tako bili primorani da se okrenu improvizovanim raketama.

Druga priča kaže da je tradicionalni "rat raketama" rođen tokom turske okupacije. Grcima je bilo zabranjeno da slave Uskrs, tako da su meštani započeli ovaj lažni rat kako bi otomanske osvajače držali podalje. Pošto su mislili da se nešto opasno događa, stvarno su se držali podalje.

I tako su Grci na ostrvu Hiosu nastavili da proslavljaju Uskrs ne brinući da će ih turski osvajači ometati u tome.

Inače, vernici raketama pokušavaju da pogode crkvena zvona, dok se u crkvama održava svečana liturgija. Pogoci se broje, a sutradan se proglašava pobednik.

Kurir.rs Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track