ŠOKANTNE TVRDNJE ASANŽOVOG OCA: Ekvador je prodao mog sina zbog kredita MMF od 4,2 milijarde dolara! Posle 7 godina u ambasadi izgleda starije od mene! (VIDEO)
Foto: Twitter/Printscreen

obelodanio

ŠOKANTNE TVRDNJE ASANŽOVOG OCA: Ekvador je prodao mog sina zbog kredita MMF od 4,2 milijarde dolara! Posle 7 godina u ambasadi izgleda starije od mene! (VIDEO)

Planeta -

"Ekvador je prodao Džulijana Asanža u zamenu za kredit Međunarodnog monetarnog fonda, koji može da se dobije samo uz odobrenje Vašingtona", rekao je Džon Šipton, otac Džulijana Asanža, osnivača Vikiliksa.

"Ekvador nema svoju valutu već koriste američki dolar", kaže Šipton i dodaje da je krajem februara, Ekvador postigao sporazum o finansiranju sa MMF u iznosi od 4,2 milijarde dolara kako bi pomogao svojoj ekonomiji.

Manje od dva meseca kasnije, predsednik Ekvadora Lenjin Moreno je opozvao Asanžov politički azil. Izdavača i novinara je uhapsila britanska policija, koja ga je izvukla iz ekvadorske ambasade u Londonu. Tamo je bio gotovo sedam godina, strahujući od ekstradicije u SAD, zbog objavljivanja dokaza o navodnim ratnim zločinima i sumnjivim politikama koje su navodno sprovodili.

Asanžov otac je komentarisao i snimak hapšenja svog sina. Istakao je da je boravak u ambasadi "očigledno imao strašan efekat po njega".

" Ja imam 74 godine, a on izgleda staro kao i ja, a ima 47 godina", kaže zabrinuti otac i dodaje da sada samo strahuje da će Britanija deportovati njegovog sina u SAD.

Formalno, Amerikanci žele da pokrenu postupak protiv Asanža zbog navodne sajber-zavere sa bivšim američkim vojnikom Čelsi Mening, koji je dao poverljiva vojna dokumenta Vikiliksu 2010. godine. Međutim, mnogi smatraju da će se optužbe još više nagomilati kada SAD dobiju Asanža.

"SAD su odlučne da mu unište život jer žele da pokažu da će svi izdavači i uzbunjivači biti uništeni", rekao je Asanžov otac.

On se takođe nasmejao tvrdnjama da njegov sin radi sa Rusima, a ta optužba je prvi put došla iz štaba Hilari Klinton. Asanžov otac ne smatra da je Tramp dobio izbore 2016. godine zbog onoga što je njegov sin objavio, već zbog toga što Hilari Klinton kao državna sekretarka "uništila Libiju".

Kurir.rs/RT

Foto: Twitter/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track