RUSKO NEBO ĆE BITI NEPROBOJNO: Sledeće decenije sledi ubrzan razvoj PVO sistema, eva šta je sve u planu! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

ni ptica neće proći

RUSKO NEBO ĆE BITI NEPROBOJNO: Sledeće decenije sledi ubrzan razvoj PVO sistema, eva šta je sve u planu! (VIDEO)

Planeta -

Ruska armija više neće za svoje potrebe kupovati sisteme S-400 „Trijumf“. Naredne nabavke će se sastojati od perspektivnih sistema nove generacije S-350 „Vitez“ i S-500 „Prometej“. Ovi sistemi će dramatično poboljšati ukupnu efikasnost protivvazduhoplovne i posebno protivraketne odbrane. Zašto je to tako pročitajte u nastavku teksta

April 2019.godine je doneo obilje izuzetno važnih novosti koje su vezane za ruske PVO sisteme nove generacije. Sredinom meseca se pojavila informacija o početku serijske proizvodnje perspektivnog protivvazduhoplovnog raketnog kompleksa srednjeg dometa S-350 „Vitez“. Nisu prošle ni dve nedelje a već je stigla još jedna sjajna novost u kojoj se navodi da je ruski raketni sistem ultra-velikog dometa S-500 „Prometej“ završio kompletnu fazu svog testiranja, i da je dobio dozvolu za početak serijske proizvodnje-prenosi internet portal mars.online.

Glavni adut PVO/PRO, koji je nabavljan za potrebe ruske armije u okviru državnog programa naoružavanja u periodu 2011-2020.godina, bio je protivvazduhoplovni raketni sistem velikog dometa S-400 „Trijumf“. Ukupno je naručeno 56 diviziona (kompleksa) ovog sistema, od čega je njih 54 isporučeno jedinicama ruske armije do kraja 2018.godine.

Ova količina nabavljenih sredstava je omogućila preoružavanje oko 50% protivvazuhoplovnih raketnih pukova koji se nalaze u sastavu Vazdušno-kosmičke vojske (VKS), koji se u proseku sastoje od 2-3 raketna diviziona. Pukovi koji za ovo vreme nisu dobili „Trijumfe“ i dalje su oslonjeni na popularne 300-tke, koji se sastoje od modernizovanih verzija S-300PM, ali i starijih S-300PS. Pored toga, nekoliko protivvazduhoplovnih sastava je opremljeno i specijalnim varijantama sistema S-300 koji uspešno mogu da se bore protiv operativno-taktičkih raketa (S-300V). Ova sredstva se nalaze u naoružanju Kopnene vojske i namenjena su za zaštitu vazdušnog prostora iznad zone na kojoj se neposredno izvode borbena dejstva.

U ovom momentu sistemi S-400 nemaju tako naglašen prioritet kada je u pitanju proizvodnja za potrebe ruske vojske. U narednih desetak godina težište ruske vojne industrije će biti pomereno u pravcu izvoza ovih sistema, koliko se i planira njegova proizvodnja. U tom periodu ruska armija će nabaviti još dvadesetak raketnih diviziona ovog sistema, posle čega će se proizvođači usmeriti na projekte modernizacije prve serije „Trijumfa“ koji su u naoružanje ušli još pre 12 godina.

Osnova proizvodnog programa, koji će u narednom ciklusu opremanja ruske vojske biti prioritetno namenjen za potrebe jedinica PVO/PRO, biće sistemi nove generacije S-500 „Prometej“ i S-350 „Vitez“.

Za razliku od porodice sistema S-300, koji se proizvodio u dve osnovne varijante (S-300P i S-300V) međusobno potpuno različite kada je u pitanju njihova osnovna namena (prvi varijanta ovog sistema je bila namenjena za borbu sa aviona i krstarećim raketama, dok je druga bila specijalizovana za presretanje operativno-taktičkih raketa), perspektivni S-500 će moći da se bori protiv kompletnog spektra vazdušnog oružja, uključujući tu hiperzvučne leteće objekte i bojeve blokove interkontinentalnih balističkih raketa. Osnovna „protivavionska“ raketa koju će primenjivati sistem S-500 biće 40N6 koja će moći da obara ciljeve na daljinama i do 400km. Ova raketa se već nalazi u naoružanju sistema S-400 kao njegovo top-oružje. Za presretanje balističkih ciljeva i hiperzvučnih letećih objekata razvija se porodica raketa 77N6 koje treba da zameni starije modele 9M82 koje se nalaze u naoružanju sistema S-300V.

Smatra se da će „Prometej“ moći da ostvari efektivni horizontalni domet i do 600km, dok će se u odnosu na prethodnika S-400 dramatično povećati visina presretanja vazdušnih ciljeva. Naime, novi tipovi raketa će omogućiti borbu sa neprijateljskim ciljevima koji se nalaze u bližem kosmosu. Nove mogućnosti sistema S-500 „Prometej“ ne isključuju mogućnost obaranja izviđačkih satelita koji se kreću po niskoj zemljinoj orbiti

Projektovanje sistema S-500 je započelo još pre 20 i više godina, a početkom ove decenije je počela proizvodnja njegovih samostalnih eksperimentalnih komponenti. U okviru državnog programa opremanja ruske armije u periodu 2011-2020 godine, predviđeno da prva grupa „Prometeja“ jačine 10 raketnih diviziona postepeno krene da ulazi u operativni sastav VKS od 2017.godine. Najnovije projekcije su takve, da će prvi raketni divizion biti kompletiran u prvoj polovini 2020.godine. Njegova serijska proizvodnja i početak isporuke u jedinice ruske armije se očekuju da krenu od 2021.godine.

Karakteristike sistema S-500 obezbeđuju izuzetno visok nivo borbenih sposobnosti kada je u pitanju protivraketna odbrana, međutim obrazovanje nacionalnog sistema PRO za sada nije proritet ruskog rukovodstva. Vojni eksperti smatraju da će se organizacija PRO fokusirati na zaštitu samostalnih zona, u kojima se nalaze izuzetno važni vojni i privredni objekti. Pored zaštite glavnog grada, formiraće se još nekoliko neprobojnih prstenova oko ostalih gradova koji predstavljaju veoma važne industrijske i transportne centre, kao i rejone gde su smešteni udarni potencijali Raketne vojske strategijske namene.

U tom smislu, možemo pretpostaviti da kupovina S-500 neće biti prevelika: najverovatnije se radi o brojci od nekih 20-30 raketnih diviziona ovih sistema, koji će biti „šlag na tortu“ kada je u pitanju osnovni borbeni poredak sredstava PVO i PRO u posebno zaštićenim zonama.

Raketni sistem PVO S-350 „Vitez“ je očekivan, ali i prilično neobičan kada je u pitanju ruska vojna industrija. Na prvi pogled je uočljivo da je veliki uticaj na razvoj ovog oruđa imao projekat protivvazduhoplonog raketnog sistema KM-SAM, koji je za potrebe Južne Koreje razvio ruski koncern „Almaz-Antej“. Takođe, ovaj sistem dosta liči i na pomorsku verziju PVO sistema „Redut“ sa kojim su opremljene raketne korvete klase 20380 i 22350. Konkretno, S-350 je unificiran sa „Redutom“ kada je u pitanju borbeni komplet, tačnije rakete. Naime i jedan i drugi sistem mogu da koriste raketu 9M96 koja spada u projektile srednjeg dometa (maks. 120km) kao i raketu kratkog dometa 9M100 koja je namenjena za borbu sa vazdušnim ciljevima na daljinama do 15 km.

Gledajući ukupno, ovaj sistem će sa svojim svojim tehničko-taktičkim sposobnostima igrati izuzetno važnu ulogu u jedinicama protivvazduhoplovne odbrane ruske armije. Zašto?

Prvo, on će zameniti prevaziđene raketne sisteme S-300PS koji su proizvedeni 80-ih godina prošlog veka. Rakete 5V55 koje je koristio ovaj sistem su na kraju svog eksploatacijskog roka, dok je radarsko-elektronska komponenta zastarela i ne odgovara potrebama savremenog doba. Sama raketa 9M96 koju će koristiti S-350 ima neuporedivo manju masu i gabarite u odnosu na raketu 5V55 koja je razvijena 70-ih godina prošlog veka.

Ovo obezbeđuje da se na jednoj tansportno-lansirnoj jedinici utrostruči broj raketa! Naime, za razliku od sistema S-300PS čija lansirna jedinica ima četiri rakete 5V55, sistem S-350 „Vitez“ će imati lansirnu jedinicu sa čak 12 raketa koje su spremne za dejstvo

Ovo omogućava da S-350 efikasno dopuni savremene raketne sisteme S-400 „Trijumf“, koji takođe imaju daleko manje raketa na svojim transportno-lansirnim jedinicama, ali zato dramatično većeg dometa (modeli 48N6DM i 40N6) koji se kreću u rasponu od 250-400 kilometara.

Novi sistem srednjeg dometa će obezbediti daleko veću vatrenu moć jedinica PVO u borbi protiv neprijatelja. Sada će samo jedan raketni divizion S-350 koji se u osnovi sastoji od osam lansirnih jedinica u svom sastavu imati 96 raketa, umesto 32 rakete kao što je to slučaj sa sistemima S-300PS. Ovo će u sadejstvu sa savremenim radarsko-osmatračkim kompleksom obezbediti sposobnost zaštite od masovnih udara uslovnog neprijatelja, koji se projektuje upotrebom velikog broja jedrećih bombi, krstarećih raketa i bespilotnih letelica.

Integracija specijalnih lansirnih kontejnera u kojima će se nalaziti rakete kratkog dometa 9M100, će još više uvećati gustinu vatre PVO za presretanje vazdušnih objekata neprijatelja u završnoj fazi njihove putanje. Naime, u jednom kontejneru će se nalaziti do četiri rakete 9M100 dometa do 15km.

Ako se zna da će jedna lansirna jedinica imati 12 ovih kontejnera, onda se dolazi do podatka od kojeg zastaje dah. Naime, samo jedan lansirna jedinicama će u tom slučaju imati 48 raketa 9M100 koje su spremne za momentalnu upotrebu, a ceo divizion skoro 400 projektila!

Treba dodati da ruska armija u svom sastavu poseduje i druga PVO sredstva kratkog dometa poput sistema „Pancir“ i „Tor“ (u perspektivi i „Sosna“ prim.prevodioca), teško se može i zamisliti proboj poslednje linije odbrane od strane RV SAD i drugih zemalja NATO.

Drugi važan elenement je i cena novog kompleksa S-350 koji će svakako biti jeftinija od sistema S-400 i pogotovo S-500. To će obezbediti kupovinu veće količine „Vitezova“ za potrebe ruske vojske, koja neće samo dovesti do zamene postojećih sistema S-300PS, nego i do formiranja potpuno novih borbenih sastava PVO i PVO, što će u celini značajno povećati ukupnu odbrambenu moć celokupne armije.

Konačno, iz istog razloga se očekuje da eksportna verzija „Viteza“ postane pravi hit na svetskom tržištu savremenog naoružanja i vojne tehnike. Nema nikakve sumnje da će za njegovu nabavku biti zainteresovane zemlje koje u svom naoružanju već poseduju sisteme S-300 i S-400, ali i one koje žele da imaju respektabilan sistem PVO, koji istvoremeno neće da „likvidira“ celokupan vojni budžet.

Kurir.rs/Russia Beyond

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja