OVA TVRĐAVA ČUVA MNOGE MRAČNE TAJNE: Nalazi se usred nedođije, a tamo su sprovođeni strašni eksperimenti! Naučnici su dovođeni protiv svoje volje, a bekstvo je bilo nemoguće (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

napravili i jednu veoma važnu vakcinu

OVA TVRĐAVA ČUVA MNOGE MRAČNE TAJNE: Nalazi se usred nedođije, a tamo su sprovođeni strašni eksperimenti! Naučnici su dovođeni protiv svoje volje, a bekstvo je bilo nemoguće (VIDEO)

Planeta -

Tvrđava Car Aleksandar I, kao i samo ostrvo koje je nastalo "usred nedođije" bili su pravo iznenađenje za švedske moreplovce.

Iz luke u Kronštatu isplovio je prvi ruski parobrod, prvi ledolomac na svetu i prvi ruski moreplovac koji je oplovio svet, Ivan Kruzenštern, zbog čega se grad i naziva kolevkom Ruske ratne mornarice.

Većinu stanovništva činili su mornari i vojnici koji su se često opraštali od svog doma kako bi zaplovili u još neotkrivene vode na uzbudljivim ekspedicijama.

foto: Youtube/Printscreen

U vreme sovjetske krize kad su prodavnice u velikim gradovima zjapile prazne, police u Kronštatu nudile su sve što je stanovnicima bilo potrebno. Ipak, s njega je bilo teško otići, baš kao i doći. Tamo su se razvijala i testirala nova oružja, a obavljali su se vojni i medicinski eksperimenti. Brojni stručnjaci su dovedeni protiv sopstvene volje, a neki od njih su pokušali i da pobegnu.

foto: Youtube/Printscreen

To im nije polazilo za rukom, kako zbog čuvara koji su ih držali na oku ili nišanu, kako zbog vodene, odnosno, ledene izolacije. Danas je Kotlin sa kopnom povezan saobraćajnicom, kao i tunelom pod Finskim zalivom, ali pre se ostrvu moglo pristupiti isključivo morskim putem.

foto: Youtube/Printscreen

Naučnici su u Kronštatu uspeli da naprave vakcinu protiv kuge i tako spasu hiljade života. Eksperimente su radili na životinjama, koje su potom spaljivali. Brojna istraživanja radila su se u potpunoj tajnosti, poput npr. radijacije kojoj su bile podvrgnute životinje, o kojima su svedočili tadašnji stanovnici Kotlina.

Inače, Kronštat ili Krunski grad se nalazi 48 km zapadno od gradskog jezgra Sankt Peterburga, a njegovo ime je nemačkog porekla, to je sintagma od krone = kruna + stadt = grad, krunski grad.

Kronštat je osnovao Petar Veliki pošto je osvojio ostrvo, koje se dotad zvalo Kronslot, od Šveđana 1703. i podigao utvrđenje sa dokovima koja je trebalo da štiti pristup Sankt Peterburgu. Sve dok nije iskopan kanal do Sankt Peterburga između 1875. i 1885. Kronštat je bio i luka trgovačke mornarice u kojoj se pretovarivao teret sa manjih na veće brodove

Kurir.rs/Pun kufer Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track