Najnovije vesti

MAKRON: Nuklearni sporazum sa Iranom se mora spasiti!
Foto: EPA / Christophe Petit Tesso

samit EU

MAKRON: Nuklearni sporazum sa Iranom se mora spasiti!

Planeta

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da se nuklearni sporazum sa Iranom mora spasiti i da potpisnici sporazuma treba da učine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali da ga Iran poštuje.

Makron je rekao novinarima da Iran mora ostati u ovom sporazumu i da mora da se učini sve što je moguće kako bi se to osiguralo. Govoreći uoči Samita EU u Rumuniji, Makron je pohvalio sporazum iz 2015. godine kojim se suzbijaju iranske nuklearne ambicije kao "dobar sporazum".

On je međutim rekao da bi to trebalo da bude upotpunjeno drugim sporazumima koji regulišu iranski razvoj raketa i njegovu potencijalno destabilizujuću ulogu na Bliskom istoku.

Usred žestoke retorike iz Teherana i Vašingtona u poslednjih nekoliko dana, Makron je pozvao potpisnike sporazuma da "ne upadnu u bilo kakvu eskalaciju" i da "zajednički nadgledaju" kolektivnu sigurnost.

foto: Reuters

Iran je Evropskoj uniji dao dva meseca da nađu način da ukinu izolaciju iranskog naftnog i bankarskog sektora nastalu kao posledica američkih sankcija posle čega je upozorio da će prestati da primenjuje neke odredbe iz sporazuma.

Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je juče da će Teheran prestati da izvozi višak uranijuma i teške vode iz procesa obogaćivanja uranijuma, kako predviđa sporazum. Dodao je da će Iran za 60 dana nastaviti da obogaćuje uranijum ako svetske sile ne dogovore nove uslove za nuklearni sporazum.

Iran je 2015. postigao sporazum o svom nuklearnom programu sa šest velikih sila, a to su SAD, Nemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija. SAD su pre godinu dana istupile iz tog sporazuma, a od prvog maja ukinuli su i izuzeća od zabrane kupovine iranske nafte za neke zemlje.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / Christophe Petit Tesso

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...