Najnovije vesti

NOVA AMERIČKA PROVOKACIJA U JUŽNOM KINESKOM MORU: Održali vežbe sa mornaricom tri zemlje! Čeka se reakcija Pekinga! (VIDEO)
Foto: Screenshot

napeto

NOVA AMERIČKA PROVOKACIJA U JUŽNOM KINESKOM MORU: Održali vežbe sa mornaricom tri zemlje! Čeka se reakcija Pekinga! (VIDEO)

Planeta

Američki razarač učestvovao je u vojnim vežbama uz japanski nosač aviona, dva broda indijske mornarice i filipinski patrolni članac u vodama Južnog kineskog mora, na koje Kina polaže pravo.

Analitičari navode da su slične vežbe održavane i ranije u Južnom kineskom moru, ali udruženi manevri četiri zemlje predstavljaju novi izazov za Peking.

"Profesionalno uključenje naših saveznika, partnera i prijatelja iz regiona šansa su za gradnju postojećeg, snažnog odnosa", rekao je kapetan američkog razarača Endrju Klaf.

Zajedničke vojne vježbe održane su nakon što su početkom sedmice dva druga američka vojna broda prošla nedaleko od ostrva u regionu na koji Kina polaže pravo.

Peking je brzo reagovao i saopštio da se time narušava suverenitet Kine.

Kina polaže pravo na gotovo celo Južno kinesko more, na koje, takođe, pravo polažu i Bruneji, Indonezija, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam. Amerika, Japan i Indija ne polažu pravo ni na jednu teritoriju u Južnom kineskom moru.

Kurir.rs/RTVBN Foto: Screenshot

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...