ITALIJA KAŽNJAVA SPASAVANJE  MIGRANATA: Brodovi će plaćati kazne između 3.500 i 5.500 evra za svakog stranca kog dovedu do italijanskog kopna!
Foto: AP/Fabian Heinz/Sea-eye.org

šokantan zakon

ITALIJA KAŽNJAVA SPASAVANJE MIGRANATA: Brodovi će plaćati kazne između 3.500 i 5.500 evra za svakog stranca kog dovedu do italijanskog kopna!

Planeta -

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini predložio je nacrt zakona prema kojem bi organizacije koje spasavaju izbeglice na moru morale da plate i do 5.500 evra kazne za svaku spasenu osobu.

Britanski dnevnik "Indipendent" piše da bi na osnovu nacrta Salvinijevog zakona brodovi plaćali kazne između 3.500 i 5.500 evra za svakog "stranca" kojeg dovedu do italijanskog kopna.

U slučaju da se na italijanskim brodovima nađu izbeglice spasene na moru mogli bi ostati bez svojih licenci za rad. Nevladine organizacije kritikovale su nacrt zakona kao "napad na ljudski život".

"To je kao da kažnjavate ambulantna vozila jer dovoze pacijente u bolnicu", rekla je predsednik italijanskog ogranka "Lekari bez granica" Klaudija Lodezani.

Nacrt zakona mora prvo da odobri Vlada nakon čega postaje dekret. Dekret podom odlazi na glasanje u italijanski parlament.apasništvo i nepoštovanje međunarodnog prava".

Kurir.rs/Tanjug

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track