Najnovije vesti

TRAMP PRKOSI KINEZIMA U TRGOVINSKOM RATU: Bili su nefer prema nama godinama, ali mi pobeđujemo!
Foto: EPA / Etienne Laurent

varnice

TRAMP PRKOSI KINEZIMA U TRGOVINSKOM RATU: Bili su nefer prema nama godinama, ali mi pobeđujemo!

Planeta

Predsednik SAD Donald Tramp opisao je eskalaciju trgovinskog rata izmedju SAD i Kine kao "malu svadju" medju prijateljima. Tramp je rekao da se Kina na nefer način ophodila prema Americi "mnogo, mnogo decenija" i ocenio da će sve ispasti "jako dobro" zato što je Amerika u "vrlo snažnom položaju". "Mi uvek pobedjujemo", rekao je Tramp novinarima ispred Bele kuće kada je upitan ko pobedjuje u tom sporu.

 

Trgovinski pregovori izmedju dve zemlje prekinuti su bez dogovora, a američki zvaničnici naveli da će moguće podići carine na kinesku dodatnu kinesku robu u vrednosti od 300 milijardi dolara, nastavljajući spiralu uvodjenja uzajamnih carinskih mera.

 

Peking je danas saopštio da će se "boriti do kraja" u trgovinskom ratu koji se zaoštrava i koji podstiče strahovanja da bi mogao da naškodi globalnom privrednom rastu. Tramp je rekao da su dve strane bile blizu sporazuma ali da je Kina to "pokvarila".

 

Kina je juče objavila da podiže carine na američku robu vrednu 60 milijardi dolara, kao odgovor na iznenadnu odluku SAD da povećaju takse na uvoz kineske robe u vrednosti od 200 milijardi dolara, i to uoči početka nove runde trgovinskih pregovora dve strane.

 

Kao reakcija na tu kinesku najavu kancelarija američkog trgovinskog predstavnika je izdala spisak novih kineskih prizvoda na koje planira da uvede carine. Globalna tržišta danas su se malo stabilizovala ali se nisu potpuno oporavila od velikog pada koji je počeo kada je eskalirao trgovinski rat izmedju dve svetske sile.

 

(Kurir.rs/Beta-AP/Foto: EPA / Etienne Laurent)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...