HAMNEI: Pregovora sa Amerikom neće biti, ali znaju da im ni rat ne ide u korist!
Foto: EPA/IRANIAN SUPREME LEADER OFFICE

čvrst stav

HAMNEI: Pregovora sa Amerikom neće biti, ali znaju da im ni rat ne ide u korist!

Planeta -

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei objavio je pretnju u istom govoru u kojem je izjavio da "niko ne traži rat", rekavši da Islamskoj republici ne bi bilo teško da obogati uranijum na nivou oružja usred rastućih tenzija sa Amerikom, izvestili su danas iranski državni mediji.

Govoreći sinoć u Teheranu na iftaru, tradicionalnoj večeri koju muslimani imaju kada prekidaju svoj dnevni post tokom svetog meseca Ramazana, komentari Hamneija su se prvo usredsredili na to da umanjuje šanse za širi sukob na Bliskom istoku s Amerikom.

On je navodno rekao visokim zvaničnicima da njegova zemlja neće pregovarati sa SAD, nazivajući takve razgovore "otrovom", ali je takođe, rekao: "Ni mi, ni oni ne tražimo rat. Oni znaju da to nije u njihovu korist''.

Teheran preti da će nastaviti sa većim obogaćivanjem uranijuma iznad 3,67 odsto, koji je dozvoljen trenutnim sporazumom između Teherana i svetskih sila u roku od 60 dana ako se ne postigne novi nuklearni sporazum, preneo je AP.

Iranski zvaničnici su rekli da bi mogli da dostignu 20 odsto obogaćivanja u roku od četiri dana. Iako Iran održava svoj nuklearni program u miroljubive svrhe, naučnici kažu da je potrebno vreme da se dostigne prag od 90 odsto obogaćenja prepolovljeno, kada se uranijum obogati na oko 20 procenata.

"Postizanje obogaćivanja od 20 odsto je najteži deo", rekao je Hamnei i dodao da su sledeći koraci lakši, navodi list "Iran".

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Iranian Supreme Leader Office

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track