TROVAO PACIJENTE NA OPERACIJAMA DA BI BIO HEROJ: Francuski anesteziolog nije uspeo da spase devet osoba! (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

ludak

TROVAO PACIJENTE NA OPERACIJAMA DA BI BIO HEROJ: Francuski anesteziolog nije uspeo da spase devet osoba! (VIDEO)

Planeta -

Anesteziolog u francuskom gradu Besankonu osumnjičen je za trovanje pacijenata tokom operacija kako bi prouzrokovao zastoj srca, nakon čega bi ih on herojski vraćao s ruba smrti, a tužilaštvo tvrdi da u devet navrata nije uspeo u svom naumu pa da su ljudi umrli.

Istražne sudije pronašli su dokaze koji povezuju lekara Frederika Pešiera sa 24 od 66 sumnjivih incidenata koji su se dogodili tokom hirurških zahvata u klinici u kojoj je radio, izjavio je u četvrtak novinarima tužilac u Besankonu Etien Mantu.

"Pešier se pojavljuje se kao zajednička veza za te nesrećne i ozbiljne događaje koji su, čini se, povezani s akutnim sukobom s drugim anesteziolozima ili hirurzima u klinici Sen Vinsent", rekao je Mantu.

Dodao je kako je 47-godišnjak osumnjičen za ubrizgavanje smrtonosnih doza kalijum- hlorida ili anestetika u perfuzijske vrećice tokom benignih operacija.

Pešier je negirao bilo kakve zloupotrebe, ali tužitelaštvo je zatražilo njegovo zadržavanje u pritvoru do suđenja na kom bi se mogao suočiti s doživotnom zatvorskom kaznom.

"Optužbe se oslanjaju na grupu pouzdanih informacija", kazao je Mantu, priznajući da se slučaj zasniva na posrednim dokazima jer lekar nije bio uhvaćen u činu.

Pešier je bio "sveprisutan" u oživljavanjima pacijenata nakon sumnjivih otkazivanja srca i njegove kolege su zaključile da je bio začuđujuće brz u dijagnostifikovanju predoziranja anestetikom, dodao je tužilac.

Napominje da je Pešier bio jedini lekar prisutan tokom svih slučajeva u kojima su pronađeni tragovi otrova ili kada je dijagnostifikovano predoziranje.

Incidenti su bili brojniji tokom perioda "intenzivnog sukoba" između Pešiera i njegovih kolega, izvestio je Mantu.

Pešier je priznao kako su na klinici počinjena krivična dela, ali je kazao kako nije odgovoran za njih, navodi tužilac. Pešierov advokat Randal Šverdofer izjavio je novinarima da Pešier odbacuje sve optužbe protiv sebe.

"Pozivamo svakoga da nam pokaže bilo koji dokaz", poručio je on.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja