RUSIJI VRAĆENO PRAVO GLASA U SAVETU EVROPE: Ogromna većina glasala za povratak ravnopravnosti Rusije sa ostalim članicama!
Foto: EPA / Mauri Ratilainen

helsinki

RUSIJI VRAĆENO PRAVO GLASA U SAVETU EVROPE: Ogromna većina glasala za povratak ravnopravnosti Rusije sa ostalim članicama!

Planeta

Savet Evrope usvojio je danas deklaraciju kojom se Rusiji vraća pravo glasanja u toj organizaciji.

Ministri inostranih poslova iz 47 država članica Saveta su ogromnom većinom podržali deklaraciju u kojoj se navodi da svi članovi treba da imaju "pravo da učestvuju" u dva glavna organa Saveta Evrope "na ravnopravnoj osnovi".

To znači da je Rusiji vraćeno pravo glasa, preneo je AP.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov pozdravio je glasanje i potvrdio obaveze Rusije, uključujući i plaćanje članarine.

foto: AP / Vesa Moilanen / Lehtikuva

Lavrov je rekao da Rusija ceni "pozitivni doprinos" Saveta Evrope u rešavanju humanitarnih pitanja kao i u poboljšanju ruskog pravosuđa.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Rusija spremna da sarađuje sa Savetom Evrope samo dok ima "ravnopravan stav" u svim mehanizmima za odlučivanje.

Ukrajinski ministar inostranih poslova neočekivano je otkazao prisustvo sastanku u Finskoj u poslednjem trenutku, očekujući pozitivan ishod za Rusiju.

Ukrajinski ambasador pri Savetu Evrope Dmitro Kuleba napisao je na svom Tviter nalogu da su Ukrajina i još pet zemalja glasale protiv predloga, koji je opisao kao rezultat "cinicne diplomatije" da bi se spasao "dugoročni partner".

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Mauri Ratilainen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track