Najnovije vesti

ANARHISTI NAPALI PARLAMENT U GRČKOJ: Dimne bombe i crvena farba kao podrška ekstremisti koji je na doživotoj robiji! (FOTO)
Foto: AP / Thanassis Stavrakis

članovi rubikona

ANARHISTI NAPALI PARLAMENT U GRČKOJ: Dimne bombe i crvena farba kao podrška ekstremisti koji je na doživotoj robiji! (FOTO)

Planeta

Tridesetak članova anarhističke grupe Rubikon upali su danas popodne u dvorište grčkog Parlamenta u Atini i gađali fasadu zgrade crvenom bojom, rekao je jedan policijski izvor.

Članovi te anarhističke grupe preuzeli su u saopštenju odgovornost za tu akciju. Pre nego što ih je policija rasturila bacili su i dve zapaljive bombe. Za sada je jedna osoba uhapšena, rekao je isti izvor.

 

Predsednik Parlamenta Nikos Vucis koji je bio prisutan u trenutku akcije rekao je da se radi o "ekstremnom, antidemokratskom aktu".

 

Članovi anarhističke grupe Rubikon navode da tako deluju da bi pružili podršku "pravednoj borbi" komunističkog aktiviste Dimitrisa Kufodinasa koji štrajkuje glađu.

foto: AP / Thanassis Stavrakis

Grčki Vrhovni sud razmatra žalbu Kufodinasa na odbijanje da mu se odobri privremeni izlazak iz zatvora. Šezdesetogodišnji Kufodinas, vođa ekstremno levičarske grupe "17. novembar" rasformirane 2002. godine, nalazi se u zatvoru gde služi više doživotnih kazni.

 

On je nedavno hospitalizovan zbog štrajka glađu koji je počeo 2. maja kada mu je odbijen zahtev za privremeni izlazak. Vlasti su odobrile poslednjih godina šest sličnih zahteva što je naišlo na snažne kritike britanske i američke ambasade kao i porodica žrtava atentata organizacije "17. novembar".

foto: AP / Thanassis Stavrakis

Organizacija "17. novembar rasformirana 2002. godine nosi ime po studentskoj pobuni protiv diktature pukovnika ugušenoj u krvi 17. novembra 1973. godine. Članovi organizacije su počinii desetak napada između 1975. i 2000. godine i ubili 23 osobe, među kojima i šefa CIA u Grčkoj Ričarda Velča, grčke poslovne ljude, turske diplomate i britanskog vojnog atašea.

 

Ta grupa je pre pet dana crvenom i crnom farbom gađala rezidenciju američkog ambasadora u Grčkoj.

 

Poslednjih dana, kako se približavaju evropski i lokalni izbori u Grčkoj 26. maja, anarhisti su počinili niz vandalskih akcija u Atini i Solunu u podršku Dimitrisu Kufodinasu.

 

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Thanassis Stavrakis

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...