Najnovije vesti

MINISTAR POLICIJE JE PRVI U ISTORIJI AUSTRIJE KOJI JE OTPUŠTEN IZ VLADE: Kurc posle afere bira nove ministre za prelaznu vladu!
Foto: EPA / Christian Bruna

skandal drma austriju

MINISTAR POLICIJE JE PRVI U ISTORIJI AUSTRIJE KOJI JE OTPUŠTEN IZ VLADE: Kurc posle afere bira nove ministre za prelaznu vladu!

Austrija

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen, na zahtev kancelara Sebastijana Kurca, otpustio je danas ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla, prihvatio ostavke ostalih ministara iz redova Slobodarske partije Austrije (FPO), a Kurc je najavio da će Austrija dobiti prelaznu ekspertsku vladu.

Kikl je prvi ministar u istoriji Austrije koji je otpušten iz jedne vlade. Kancelar Kurc zatražio je od predsednika Austrije otpuštanje ministra Kikla, jer smatra da ne može biti na čelu ministarstva policije koje treba da vodi istragu u slučaju afere oko doskorašnjeg šefa FPO Hajnc-Kristijana Štrahea vezano za video snimke, u kojima već bivši vicekancelar jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci.

foto: EPA / Christine Miess

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Van der Belen je saopštio da je prihvatio predlog Kurca za otpuštanjem Kikla, da je prihvatio i zahtev za ostavkom ministara i državni sekretar iz redova FPO, a da je ministarka inostranih poslova Karin Knajsel najavila da nastavlja rad.

foto: EPA / Hayoung Jeon

Knajsel je u vladu ušla preko FPO, ali kao nestranačka ličnost i ona ne podleže odlukama stranačkih tela.

"Ovih dana kročili smo na nepoznate terene. Nikada se ovako nešto nije dogodilo u Austriji, a činim mi se da ne treba da postoji zabrinutost, jer se ovih dana pokazala sva elegancija i lepota našeg Ustava. Svaki korak koji se sada preduzima je predviđen Usavom i ja ću paziti da on bude poštovan. Moja je želja da se sve što se bude dešavalo u prelaznom periodu do izbora bude na dobrobit građana", objasnio je Van der Belen, dodajući da delotvornost države mora biti obezbeđena.

Preneo je da je dao nalog kancelaru da pronađe nove ministre, kako bi ih on imenovao.

foto: EPA / Christian Bruna

Te ličnosti, kako je istakao, koji će voditi državu u prelaznoj fazi, treba da budu eksperti kako bi se vrailo poverenje građana u politiku.

"To moraju biti nadpartijski priznate osobe, od integriteta. Svaki predlog ću lično proveriti i sa svakim obaviti razgovor", najavio je on.

Pojedine opozicione stranke, među kojima i najveća - Socijaldemokratska partija (SPO) najavile su da će u parlamentu zatražiti izglasavanje nepoverenja vladi Kurca.

Van der Belen, upitan da li smatra da će vlada opstati nakon sednice parlamenta u ponedeljak, gde će biti reči o poverenju, istakao je da očekuje da će poslanici sve obazrivo izvagati i tako se ophoditi prema situaciji, a prema današnjem stanju očekuje da će nova prelazna vlada ostati do izbora.

Kancelar Kurc je rekao da je ovo izazovno vreme, koje je međutim savladivo.

Ukazao je da ga je afera, zbog koje su usledile ostavke, nakon čega je moralo doći i do prekida koalicije, stvorila nestabilnu situaciju i naštetila ugledu zemlje u svetu.

foto: EPA / Christian Bruna

Austrijski kancelar je najavio da će još tokom današnjeg dana proslediti predsedniku svoje predloge, te objasnio da se radi o aktuelnim i bivšim visokim državnim službenicima.

"Mislim da je ovaj korak važan da bi se osigurala stabilnost u Austriji, ali i da bi Austrija u EU ostala delotvorna, jer vlada ma odgvornost kako za Austriju tako i za EU", podvukao je on.

Upitan da li će u utorak biti na sednici EU, pošto se u ponedeljak glasa nepoverenje njegovoj vladi, Kurc je odgovorio da se niko u telima EU od njegovih kolega neće čuditi ako dođe, ali da bi se mnogi čudili da na sastanak ne dođe.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Christian Bruna

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...