GORI INDONEZIJA, U DŽAKARTI SUZAVAC, MOLOTOVLJEVI KOKTELI I KAMENJE: 6 mrtvih i 200 povređenih na protestima zbog reizbora predsednika (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

opasno

GORI INDONEZIJA, U DŽAKARTI SUZAVAC, MOLOTOVLJEVI KOKTELI I KAMENJE: 6 mrtvih i 200 povređenih na protestima zbog reizbora predsednika (FOTO, VIDEO)

Planeta -

U Džakarti su posle izbora izbili nemiri u kojima je šest ljudi poginulo još 200 povređeno.

Prema izveštajima, 50.000 pripadnika snaga bezbednosti koristili su suzavac i vodene topove u borbi protiv demontranata koji su koristili kamenje, molotovlje koktele i drugih projektila koje su bacili nasilni demonstranti zbog reizbora aktuelnog predsednika Joko Vidodoa, koji je osvojio 55,5 odsto glasova.

Njegov protivnik Prabovo Subianto, bivši komandant specijalnih snaga, odbio je da prihvati izborni rezultat, tvrdeći da je u pitanju široko rasprostranjena izborna prevara, ali bez ikakvih dokaza u prilog takvim tvrdnjama.

1 / 10 Foto: EPA

Vidodo je navodno pobedio Subianta sa 17 miliona glasova što je oko 15 odsto stanovništva zemlje. Subianto je obećao da će osporiti odluku na Ustavnom sudu Indonezije.

Vlasti su već u velikoj pripravnosti, nakon što su uhapsile oko 30 potencijalnih bombaša samoubica.

Prema rečima portparola Nacionalne policije Dedi Prasetio, uhapšeno je oko 20 ljudi. U toku je istraga kako bi se utvrdio uzrok smrti za ubijene, ali je on insistirao da snage bezbednosti, uključujući i neko vojno osoblje, raspoređeno da obuzda nasilje, nisu bile naoružane živom municijom.

"Još uvek proveravamo, ali moram da ponovim da policajci nisu bili opremljeni živim mecima", rekao je Prasetio novinarima. Vlasti su takođe uhapsile tri Subijatove aktiviste, uključujući penzionisanog generala i penzionisanog komandanta indonezijskih specijalnih snaga, pod sumnjom za izdaju.

U međuvremenu, šef bezbednosti Indonezije Viranto saopštio je u sredu da će vlada delimično blokirati društvene medije da "izbegnu provokacije" i "širenje lažnih vesti".

Kurir.rs/RT

Foto:EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track