OVAKO IZGLEDA RAFAL SATELITA: Maskova kompanija lansirala njih 60, evo koja im je primarna upotreba (VIDEO)
Foto: EPA, Screenshot

tehnologija

OVAKO IZGLEDA RAFAL SATELITA: Maskova kompanija lansirala njih 60, evo koja im je primarna upotreba (VIDEO)

Planeta -

Američka tehnološka kompanija Spejseks prošle nedelje u svemir poslala raketu sa 60 satelita.

Raketa Falkon 9 lansirana iz Kejp Kanaverala na Floridi ponela je u svemir satelite koji bi korisnicima trebali pružiti superbrzu internet vezu. Ogromnoj internet konstelaciji sa 60 satelita SpaceX je dao ime Starlink.

Holandski astronom Marko Langbrok kamerom je uhvatio satelite dok su orbitirali oko Zemlje, dan nakon što ih je Falkon 9 posejao u Zemljinu orbitu.

Ilon Mask, osnivač kompanije, rekao je da će sateliti funkcionirati kao "širenje špila karata po stolu". Potvrdio je kako je svih 60 satelita onlajn i da će uređaji uskoro raširiti svoje solarne panele kojima će se napajati tokom boravka u orbiti.

Zasad nije jasno jesu li svi sateliti u potpunosti operativni, ali sve informacije iz Spejseksa potvrđuju kako je operacija lansiranja prošla vrlo glatko i kako nije bilo nikakvih značajnih poteškoća.

Ako se Maskov projekat pokaže uspešnim, Spejseks bi mogao da pobedi konkurente poput Amazona i uanveba koji takođe pokušavaju da postave svoju internet konfiguraciju.

Kompanija namerava u sledećih nekoliko godina lansirati još hiljade satelita.

Time bi jeftini internet mogao postati dostupan značajnom delu svetske populacije koji još uvek nije online. Istovremeno bi ostalom stanovništvu, koje nije zadovoljno svojim pružaocima internetskih usluga, ponudio konkurentnu alternativu.

Ceo projekat Starlink koštaće 10 milijardi dolara, ali Mask je rekao kako kompanija ima "dovoljno kapitala" za finalizaciju svojih planova.

Spejseksu će trebati još šest lansiranja, rekao je Mask, pre nego što Starlink bude mogao pružiti funkcionalnu internetu uslugu nekim delovima populacije, a 12 pre nego što kompanija bude mogla da osigura internet za značajan deo sveta.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track