STVARA SE NOVI AUTOMOBILSKI DIV: Ako nadležni dozvole formira se treća korporacija sveta i SRBIJA POSTAJE NJEN DEO (VIDEO)
Foto: Profimedia

kolos

STVARA SE NOVI AUTOMOBILSKI DIV: Ako nadležni dozvole formira se treća korporacija sveta i SRBIJA POSTAJE NJEN DEO (VIDEO)

Planeta -

Fijat Krajsler (FCA) je potvrdio da je francuskom proizvođaču automobila Renou predložio spajanje kako bi obe kompanije ostvarile više milijardi dolara ušteda, pošto se auto industrija ubrzano okreće razvoju i prozivodnji električnih i autonomih vozila.

Udružena kompanija bi bila treći najveći proizvođač automobila u svetu i bila bi 50 odsto u vlasništvu akcionara FCA-e i 50 odsto u vlasništvu deoničara

Renoa, navodi se u saopštenju Fijat Krajsler Automobila, prenosi agencija AP.

Dve kompanije su u pregovorima već nedeljama.

Bord direktora Renoa jutros održava specijalni sastanak van Pariza na kom je glavna tema ideja o spajanju. Američka agencija dodaje da iz francuske kompanije neće davati izjave o ovom predlogu dok se sastanak ne završi, i napominje da nije jasno šta bi to spajanje značilo za postojeći savez Renoa sa japanskim Nisanom i Micubišijem.

U saopštenju FCA se navodi da bi zajednička kompanija godišnje proizvodila 8,7 miliona vozila i da bi deljenjem troškova istraživanja, nabavke i drugih aktivnosti obe strane štedele pet milijardi evra godišnje. Dalje se dodaje da sporazum neće uključivati zatvaranje pogona, a moguće smanjenje broja radnih mesta se ne pominje.

Francuska vlada, koja poseduje 15 odsto vlasničkog udela u Renou, obazriva je prema ideji FCA o spajanju, navodi AP.

Jedan francuski zvaničnik je izjavio u nedelju da će država prihvatiti spajanje samo ukoliko to ima smisla za radna mesta i francuske nacionalne interese.

Zvaničnik, koji je zamolio da ne bude imenovan jer nije nadležan za davanje informacija, rekao je za AP da su i japanske vlasti informisane o predlogu FCA, te da Francuska preferira postojeći savez Reno-Nisan-Micubiši.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track