Najnovije vesti

NOVI PREDSEDNIK, NOVI PASOŠ: Zelenski vratio Sakašviliju državljanstvo Ukrajine!
Foto: Fonet/AP

čim je došao na vlast

NOVI PREDSEDNIK, NOVI PASOŠ: Zelenski vratio Sakašviliju državljanstvo Ukrajine!

Planeta

Mihailu Sakašvilu, bivšem predsedniku Gruzije, novi predsednik Ukrajine vratio je danas državljanstvo te zemlje.

Vladimir Zelenski, koji je prošle nedelje preuzeo vlast u Ukrajini nakon uverljive pobede na izborima, potpisao je dekret koji je Sakašviliju vratio u ukrajinsko državljanstvo.

Državljanstvo mu je 2017. godine oduzeo prethodni predsednik Ukrajine Petro Porošenko. Sakašvili je javno podržao predsedničku kampanju Zelenskog i izrazio nadu da će mu bit dozvoljen povratak kada Zelenski stupi na dužnost.

"Hvala predsedniče Zelenskii! Slava Ukrajini", napisao je bivši gruzijski predsednik na svojoj Fejsbuk stranici ubrzo nakon što je dekret objavljen.

Sakašvili je u intervjuu za gruzijsku televizijsku stanicu Rustavi 2 izjavio da će sutra otputovati u glavni grad Ukrajine Kijev, prvi put od 2017. godine. On je bio predsednik Gruzije između 2008. i 2013. godine, a dobio je novi politički život u Ukrajini kada ga je Porošenko imenovao guvernerom regije Odesa 2015. godine.

Sakašvili je, međutim, godinu dana kasnije smenjen sa funkcije nakon što je Porošenko bio nezadovoljan tempom reformi u crnomorskom lučkom gradu Odesi pod njegovim vodstvom.

Kako prenosi AP, Saakašvili je zatim optužio Porošenka da pomaže nekim od najbogatijih ljudi u Ukrajini da zadrže svoje uporište u ovoj oblasti. Nakon smene 2016. godine, Sakašvili je vodio protivladine proteste i kritikovao predsednika zbog toga što nije zaustavio korupciju.

Nekoliko meseci kasnije uhapšen je i deportovan u Poljsku. Sada živi u Holandiji, jer je njegova žena Holanđanka.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Fonet/AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...