SEĆATE LI SE AUTOMOBILA KOJI JE LANSIRAN U SVEMIR? Do sada je prešao neverovatan put, a evo gde se trenutno nalazi! (VIDEO)
Foto: EPA

revolucija uživo

SEĆATE LI SE AUTOMOBILA KOJI JE LANSIRAN U SVEMIR? Do sada je prešao neverovatan put, a evo gde se trenutno nalazi! (VIDEO)

Planeta -

Kada je 6. februara prošle godine u svemir lansiran automobil "Tesla roadster", ispisane su nove stranice istorije.

Svi su mogli da vide čoveka, u belom odelu za astronaute, za volanom automobila koji krstari svemirom.

U pitanju je, naravno, bila lutka, a u prtljagu su smešteni gitara, robot i zlatna ploča. Iz zvučnika su se čuli zvuci pesme Dejvida Bouvija.

foto: EPA

Teslin kabriolet je lansiran pomoću rakete "Falkon hevi" (The Falcon Heavy) i do sada je verovatno prešao duži put nego ijedan automobil u istoriji, jednak ukupnoj vožnji oko sveta 22 puta. Trenutno se kreće brzinom od nekoliko hiljada kilometara na sat, a ako ste se pitali gde se sada automobil nalazi, evo odgovora?

foto: EPA

"Tesla" se kreće eliptičnom putanjom oko Sunca, prolazeći pored Venere i Merkura. Ako neki od asteroida ne uništi automobil, automobil bi mogao da orbitira oko Sunca još nekoliko miliona godina.

Ipak, ne postoji način da se sa Zemlje vidi fascinantno putovanje Teslinog automobila jer se nalazi previše daleko da bi mogao da bude viđen pomoću teleskopa. To će biti moguće tek ako, eventualno, krene nazad prema Zemlji.

Naučnici sa Univerziteta u Torontu veruju da će kabriolet orbitirati nekoliko narednih decenija.

Prema procenama, automobil bi 2091. godine mogao da prođe dovoljno blizu Zemlje da bi se video pomoću snažnog teleskopa, i to sa Havaja.

Njegovo kretanje semože pratiti na internetu.

Kurir.rs/Biznis insajder Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track