OVO JE JEDAN OD NAJOPASNIJIH POSLOVA NA SVETU: Dok svi prate šta rade avanturisti, na ove ljude niko ne misli, ali zato zarađuju ogroman novac! (VIDEO)
Foto: AP

rizikuju sopstveni život

OVO JE JEDAN OD NAJOPASNIJIH POSLOVA NA SVETU: Dok svi prate šta rade avanturisti, na ove ljude niko ne misli, ali zato zarađuju ogroman novac! (VIDEO)

Planeta -

Svake godine, više od 700 hrabrih alpinista kreće u osvajanje Mont Everesta.

Ove godine je čak 381 osoba dobila dozvolu za penjanje, čime je oboren rekord.

Ipak, prateći avanture alpinista niko ne misli na njihove vodiče.

Većina ekspedicija iznajmljuje komercijalne vodiče i za to ih plaćaju između 60.000 i 65.000 dolara.

foto: AP

Pod tim se podrazumeva vodič i šerpas, koji obično nosi stvari aplinista, kako bi se lakše popeli na vrh. Takve avanture dostižu cene i do 100.000 ili više dolara.

Primera radi, kompanija Seven samit treks (Seven Summit Treks) u ponudi ima paket VVIP Mont Everest po ceni od 130.000 dolara po osobi.

foto: EPA

Paket uključuje večeru dobrodošlice, boravak u hotelu Katmandu sa pet zvezdica, privatnu pekaru i bar u baznom kampu, ličnu toplu kuhinju, tuš i šatore-toalete u baznom kampu, sva tri obroka i neograničenu količinu čaja i kafe, korišćenje privatnog helikoptera i ličnog fotografa koji će sve dokumentovati.

Paket ne uključuje međunarodne letove za Nepal i iz njega, potrebnu opremu ili savete za članove tima. Mada je jeftinije unajmiti lokalnu ekspediciju u Nepalu i to košta oko 35.000 dolara. Uz to, oprema koja je obavezna je i veoma skupa.

Ipak, može se zaključiti da za sve ovo ima interesovanja. Čak ni ozbiljna opasnost i nepredvidivost Himalaja ne sprečava avanturiste i planinare da probaju da ga osvoje.

Podsetimo, samo prošle nedelje 11 planinara stradalo je na Mont Everestu, uglavnom zbog gužve je koja je nastala na glavnoj stazi ka vrhu. Mnogima je zbog čekanja u redovima ponestalo kiseonika.

Kurir.rs/Business insider Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track