ODAVDE ĆE IRANCI ISPALITI SVOJE RAKETE: Teheran objavio  snimak tajnog bunkera u kome su smešteni nuklearni projektili (VIDEO)
Foto: Screenshot

opasno

ODAVDE ĆE IRANCI ISPALITI SVOJE RAKETE: Teheran objavio snimak tajnog bunkera u kome su smešteni nuklearni projektili (VIDEO)

Planeta -

Teheran je otkrio veliko i tajno podzemno postrojenje, dizajnirano da bezbedno skladišti svoj raketni arsenal i, očigledno, da lansira i projektile, ukoliko se pojavi potreba.

U videu je prikazan sadrži bunker za skladištenje raketa na [očigledno] neotkrivenoj lokaciji, kao i održavanje pre lansiranja i samo lansiranje Kiam-1 projektila. Projektil je u upotrebi od 2010. godine i navodno ima operativni domet od nekih 750 km.

Video je objavljen prošle nedelje, ali je privukao pažnju publike tek u petak.

Bunker, pun raketa i njihovih bojevih glava, izgleda prilično staro - to je dugačak, ogroman tunel, verovatno ispod planine. Ulaz u skladišni prostor je zaštićen teškim ulaznim vratima, koja je uređena u poznatom stilu - tu su portreti iranskih lidera sa strane, izraelska zastava da se vozi i slogan “Smrt Izraelu” neposredno pred ulazom .

Video onda prikazuje vojnike koji uzimaju raketu i bojnu glavu iz skladišta i pažljivo ih sastavljaju u projektil spreman za borbu, a zatim ga montiraju na lansirno vozilo. Poslednjih nekoliko sekundi video snimka na kratko prikazuje lansiranje rakete, iako je prilično teško reći da li ovaj odeljak zapravo ima istu lokaciju.

Još u februaru, Iran je objavio retke snimke svoje fabrike raketa, koja se nalazi u čitavom "podzemnom gradu". Nije odmah bilo jasno da li je ovaj novi video snimljen na istoj lokaciji ili negde drugo.

Iranski raketni program je u više navrata kritikovan na Zapadu, koji je pozvao zemlju da prestane sa testiranjem i proširenjem svog arsenala. Teheran, međutim, tvrdi da su rakete potrebne samo u obrambene svrhe i da čitav program ne može postati predmet bilo kakvih pregovora.

Kurir.rs/RT

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track