RATNOM ZLOČINCU UGROŽENO PRAVO NA FER SUĐENJE: Pripadnik Foka koji je ubio zarobljenog islamistu i civile kosio snajperom tvrdi da je pogrešno optužen! SUĐENJE ČEKA NA SLOBODI! (VIDEO)
Foto: Facebook/Free Eddie Gallagher

BRUKA

RATNOM ZLOČINCU UGROŽENO PRAVO NA FER SUĐENJE: Pripadnik Foka koji je ubio zarobljenog islamistu i civile kosio snajperom tvrdi da je pogrešno optužen! SUĐENJE ČEKA NA SLOBODI! (VIDEO)

Planeta -

Vojni sudija koji sudi u postupku protiv pripadnika američkih Foka optuženom za ratne zločine, izjavio je u petak da su tužioci koji su elektronskim putem pratili komunikaciju sa braniocima bez naloga prekršili pravo optuženog na pravično suđenje.

Edvardu Galageru treba da mu se sudi u slučaju koji je privukao pažnju američkog predsednika Donalda Trampa.

Galager je optužen za ubistvo bespomoćnog, ranjenog islamistu u pritvoru, kao i za pokušaj ubistva u ranjavanju dva nenaoružana civila, učenice i starca, ubijene iz snajpera.

On se izjasnio da nije kriv za te i druge optužbe, uključujući i opstruisanje pravde. Ako bude osuđen čeka ga doživotna robija.

Galager kaže da je pogrešno optužen i da su kolege članovi tima Mornaričkih Foka koji su svedočili protiv njega, nekoliko njih i pod imunitetom, nezadovoljni podređeni koji su izmišljali optužbe.

Sudija, kapetan mornarice Eron Rag, odložio je ročište, ali još nije odlučio o podnescima odbrane. Međutim, Rag je rekao da je već zaključio da je ponašanje tužilaštva predstavljalo kršenje prava optuženog na pravično suđenje zagartovano Ustavom Sjedinjenih Država.

Galageru je po odluci sudije omogućeno da napusti bazu u kojoj je očekivao suđenje.

Tramp je prošlog petka rekao da razmatra pomilovanja za brojne članove službe optužene za ratne zločine, a za Galagherov slučaj se smatra da je jedan od slučajeva koji se razmatraju.

Kurir.rs/Reuters Foto:Facebook/Free Eddie Gallagher

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track