IRAN UPOZORAVA AMERIKU: Čim se ispali prvi metak u Zalivu, nafta ide iznad 100 dolara
Foto: Youtube/Printscreen

sukob u persijskom zalivu bi imao velike posledice

IRAN UPOZORAVA AMERIKU: Čim se ispali prvi metak u Zalivu, nafta ide iznad 100 dolara

Planeta -

"Bilo kakav sukob između Irana i SAD u Persijskom zalivu uticao bi na to da cena nafte skoči iznad 100 dolara za barel", upozorio je visoki iranski zvaničnik Jahja Rahim Sahavi.

"Prvi metak u Persijskom zalivu dovešće do skoka cene nafte iznad 100 dolara za barel što će biti nepodnošljivo za Ameriku, Evropu i američke saveznike kao što su Japan i Južna Koreja", rekao je Sahavi, najviši vojni savetnik iranskog vrhovnog verskog vođe ajatolaha Alija Hamneija.

Kako je dodao, Amerikanci su potpuno svesni da su njihove oružane snage (u regionu) na distanci koju mogu da pogode iranske rakete, kao i da su sve američke i strane mornaričke snage u Zalivu u dometu raketa zemlja-more Iranske revolucionarne garde.

Politička kriza između Irana i SAD dovela je do zaoštravanja situacije u Persijskom zalivu, naročito posle odluke Vašingtona da pošalje udarnu grupu bombardera na čelu sa nosačem aviona Abraham Linkoln kao signal Teheranu.

Pentagon je ovaj korak okarakterisao kao odgovor na dokaz povećane spremnosti Irana da izvede ofanzivu protiv američkih snaga i interesa SAD.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja