Najnovije vesti

MRAČNA STRANA DANA D: Došli da unište Hitlera, ali ih u Francuskoj nisu pamtili po dobru! (VIDEO)
Foto: Profimedia

istorija

MRAČNA STRANA DANA D: Došli da unište Hitlera, ali ih u Francuskoj nisu pamtili po dobru! (VIDEO)

Planeta

Dan iskrcavanja savezničkih vojnika u Normandiju u Drugom svetskom ratu, 6. jun 1944, "Dan D", pratila je i jedna, nimalo slavna priča.

“Kada su došli Nemci, muškarci su morali da se kriju. Ali kada su došli Amerikanci trebalo je sakriti žene”, kaže francuska šala koja najbolje sumira “erotičnu avanturu” koju su američki oficiri obećali svojim vojnicima koji su kretali u Francusku ne bi li ih motivisali za borbu.

To u svojoj knjizi “Američki vojnici i žene”, navodi američka istoričarka Meri Luiz Roberts.

Propaganda je Francusku prikazivala kao “fenomenalan bordel naseljen s 40 miliona hedonista”. Vojnici su imali časove stranih jezika i, kako navodi Roberts na osnovu objavljenih lekcija, učili su da na nemačkom kažu “Želiš li cigaretu”, a na francuskom “Gospođo, veoma ste lepi”.

Tako se u Avru i Šerburu desio “neverovatan broj slučajeva nedoličnog ponašanja”, od plaćanja prostitutkama i vođenja ljubavi “u sred dana, u parkovima, na grobljima, na železničkoj pruzi”, do silovanja.

Za silovanje su bila optužena 152 američka vojnika, od čega 130 crnaca. To je, prema istoričarki, znak “stalnog rasizma” u američkoj vojsci.

Kurir.rs/Beta Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...