Najnovije vesti

SASTANAK PUTINA I SI ĐINPINGA: Rusija i Kina imaju slične ili iste stavove po  KLJUČNIM PITANJIMA!
Foto: AP

susret u moskvi

SASTANAK PUTINA I SI ĐINPINGA: Rusija i Kina imaju slične ili iste stavove po KLJUČNIM PITANJIMA!

Planeta

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, sastali su se danas u Kremlju u okviru posete kineskog lidera koja potvrđuje sve bliže veze dve zemlje koje su bile komunistički rivali tokom Hladnog rata.

Si je Putina nazvao "bliskim prijateljem", rekavši da su u poslednjih šest godina sreli gotovo 30 puta. Sijev dolazak je njegova osma poseta Rusiji od stupanja na dužnost kineskog predsednika 2012. godine.

"Ojačaćemo našu uzajamnu podršku u ključnim pitanjima", rekao je Si, sedeći pored Putina u Kremlju. Odnosi Rusije i Kine postaju sve bliži dok se obe zemlje suočavaju sa sve većim tenzijama u odnosu sa SAD. Odnosi Moskve i Vašingtona naglo su se pogoršali zbog ukrajinske krize, rata u Siriji i optužbi za rusko mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine, dok je Kina u trgovinskom ratu sa SAD. Si je danas kazao i da su "protekcionizam i jednostrani pristupi u porastu, dok politika sile i hegemonizma sve više jača".

Putin i Si su se sastali u Moskvi u trenutku kada su se drugi svetski lideri okupili u Portsmutu da bi obeležili 75. godišnjicu savezničkog iskrcavanja u Normandiji. Ruski predsednik, koji je bio u Francuskoj na obeležavanju 70. godišnjice "Dana D" pre pet godine, ovog puta nije pozvan. Rusija nije učestvovala u desantu 6. juna 1944. ali su sovjetski ratni napori bili ključni za slom nacističke Nemačke na istočnom frontu.

Putin je naveo da Moskva i Peking imaju ista poglede na mnoga globalna pitanja, i istakao njihovo zajedničko protivljenje američkom povlačenju iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, ključnog sporazuma o kontroli naoružanja iz vremena Hladnog rata. U zajedničkoj izjavi posle razgovora, Putin i Si su kritikovali taj potez SAD, navodeći da će on "podriti stratešku stabilnost".

Izrazili su i zabrinutost zbog sve veće pretnje trke naoružanja u svemiru, istakli potrebu očuvanja međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom i obećali da će pomoći da dođe do napretka u pregovorima o denuklearizaciji Severne Koreje. Si će u petak biti među glavnim govornicima na konferenciji posvećenoj investicijama u Sankt Peterburgu.

Kurir.rs/Beta

Foto EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...