Najnovije vesti

IRAN I AMERIKA LOME KOPLJA OKO TANKERA: SAD su prešle na diplomatsku sabotažu i šminkanje ekonomskog terorizma protiv Teherana!
Foto: EPA / US Cental Command

optužili iran za napad

IRAN I AMERIKA LOME KOPLJA OKO TANKERA: SAD su prešle na diplomatsku sabotažu i šminkanje ekonomskog terorizma protiv Teherana!

Planeta

Tvrdnja SAD da je Iran u četvrtak napao i zapalio dva broda-tankera u Omanskom moru su "neosnovane", saopštio je danas Teheran i zauzvrat optužio Vašington za "diplomatsku sabotažu".

"To što su SAD hitro iskoristile priliku da iznesu navode protiv Irana bez ikakvih naznaka konkretnih ili posrednih dokaza, jasno pokazuje da su prešli na plan B: diplomatsku sabotažu i šminkanje ekonomskog terorizma protiv Irana",

naveo je na Tviteru šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova je takođe izdalo saopštenje u kojem je tvrdnja državnog sekretara SAD Majka Pompea ocenjena kao "neosnovana".

foto: EPA / Stringer

"Optužiti Iran za sumnjive i nesrećne nesreće u kojima su žrtve tankeri, očigledno je najlakše za Pompea i druge američke zvaničnike", rekao je portparol iranskog MSP Abas Musavi.

Predhodno je američki državni sekretar Majkl Pompeo izjavio da SAD veruju da je Iran odgovoran za napade kojima su oštećena dva naftna tankera u blizini Persijskog zaliva. Američka komanda objavila je i fotografije sa oštećenjima na jednom od tankera, za koja tvrde da ukazuju na napad limpet minama. 

foto: EPA / STR

On je naveo da je Iran "odgovoran za očuvanje bezbednosti u Ormuskom moreuzu" i da je pritekla "u pomoć" brodovima u nevolji i "spasla" njihove posade.

On je dodao i da Teheran da želi da spreči prolazak nafte kroz Ormuski moreuz i poremeti svetsko tržište nafte, na šta su berze odmah reagovale.

Pompeo je rekao da su napadi na ta dva broda deo iranske "kampanje eskalacije tenzija" i pretnja međunarodnom miru i bezbednosti. On je kazao da će SAD braniti svoje snage i interese u tom regionu, ali nije izneo detalje o bilo kakvim planovima, niti je odgovarao na pitanja.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA / US Cental Command

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...